Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Din panna hans huvudvärk

NORRKÖPING
Du kan tjäna pengar på att se över ditt värmesystem. I takt med att elpriserna chockhöjts har intresset ökat för pelletspannor, vedkaminer och värmepumpar. Till mässan "Värme i villa" strömmade 825 personer för att få råd om alternativ till olja och el.

Lars Sundström slog ett slag för pellets som värmekälla och poängterade att även gamla oljepannor kan användas för pelletseldning.
FOTO: JANNE FORSBY

Lars Sundström slog ett slag för pellets som värmekälla och poängterade att även gamla oljepannor kan användas för pelletseldning. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2003-01-20 00:00
- Huset bestämmer värmekällan, fastslår Rolf Karlberg, energirådgivare. Det är svårt att ge generella råd om vad som är bäst, men eldning med ved eller pellets är billiga och bra alternativ. Men i ett område med fjärrvärme brukar jag alltid rekommendera det.
Bakgrunden till mässan är att drygt hälften av Sveriges 1, 6 miljoner villor och småhus värms med direktverkande el eller olja. Energimyndigheten vill minska den andelen.
Därför har myndigheten tagit initiativ till mässan som arrangeras på 49 orter i Sverige av de regionala energikontoren i samverkan med kommunernas energirådgivning. Intresset var stort i Norrköping. Trots blygsam annonsering kom 825 besökare till Dragsområdet under lördagen.
- Vi är nöjda med det, säger Ulla Svensson, på kommunens energirådgivning. Jag hade personligen räknat med ungefär 700 besökare under dagen.

<b>Rena djungeln</b>
Uppvärmningsalternativen är många och det är inte lätt att hitta det bästa alternativet i värmedjungeln. Miljö, pris och många aspekter finns att ta hänsyn till. På mässan fanns främst lokala utställare som alla övertygade om just deras produkts förträfflighet.
Norrköpingsföretaget Wirström & Månsson Energicenter AB är störst i Sverige när det gäller att leverera värmepumpar. Förra året monterade företaget in 350 pumpar i Norrköpingstrakten.
I synnerhet har bergvärme blivit hett. Bergvärme innebär att värmen hämtas från ett borrhål i berget.
- Vi har oerhört mycket att göra nu. Årets första månader brukar vara lugna, men allt fler väljer bergvärme nu när oljan kostar över 7000 kronor per kubikmeter och elpriserna är så höga, säger Jan Dunder, på Wirström & Månsson.
Nackdelen med bergvärme är investeringskostnaden. Priset varierar efter hur djupa borrhål som behövs för att nå ned till berget, men ofta hamnar det på omkring 120.000-160.000 kr, enligt Norrköpings energirådgivning. Dessutom är det viktigt att dimensionera borrhålet rätt, för om man funderar på att sätta in en bubbelpool i villan kan det behövas en kraftigare värmepump. Det är heller inte möjligt att välja bergvärme överallt.
- Det är svårt om det är långt ned till berget, som på vissa håll i Söderköping, där man måste borra 60 meter i lera för att komma ned till berget, säger Jan Dunder.

<b>Ett slag för pellets</b>
Lars Sundström från pelletsföretaget EcoTec slog ett slag för sin egen produkt.
- Det är miljövänligt och bekvämt med pellets. Det krävs ingen veckotillsyn, utan det räcker med kontroll någon gång i månaden. Den sköter sig själv och fungerar som en oljebrännare.
- Dessutom en inhemsk produkt som gör att vi inte är beroende av omvärlden och höga oljepriser. Pellets är idag hälften så billigt som olja, säger Lars Sundström.
I höst har elpriserna rasat i höjden och Pekka Lehtinen från konsument Norrköping råder konsumenterna att inte bara acceptera höjningen, utan att försöka vara rörliga och aktivt söka efter de billigaste elleverantörerna.
- Folk tjänar på att vara mer otrogna mot elbolagen. Ett effektivt sätt att hitta den billigaste elen är att gå in på Konsumentverkets hemsida, där kan du jämföra den beräknade elkostnaden för ditt hushåll hos olika elleverantörer, tipsar Pekka Lehtinen.
För boende i lägenhet finns mindre pengar att tjäna på el och värme än för villaägarna. Men har man lägenhet och sommarstuga kan det vara bra att en god idé välja elleverantör där man slipper fast avgift. På så sätt kan man lätt spara in en femhundring i dubbla avgifter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om