När vi får kontakt med en av de anklagade cheferna har han nyligen fått reda på att han är misstänkt för mutbrott och har fått gå på dagen. Från en dag till en annan står han utan både jobb och lön – anklagad för ett allvarligt brott. Han är upprörd. Och anser sig orättvist behandlad och oskyldigt anklagad. Han vill berätta vad han varit med om, men inte förrän processen är avslutad. Det är den nu.
Den 17 mars meddelar Norrköpings tingsrätt att förundersökningen om misstanke om tagande av muta mot de två cheferna på digitaliseringsavdelningen har lagts ned. Enligt åklagare Robert Engstedt fanns det inga skäl att väcka åtal för frågan om gratis entrébiljetter till studieresan i USA.
– Den här resan var ju sanktionerad av arbetsgivaren, säger han.
För chefen, som vi kan kalla Erik*, innebär det att ett halvårs lång väntan är över. Han är inte längre misstänkt för brott.
– För mig var det en bekräftelse på att det jag gjort, det var inget fel. De har inte hittat något som tyder på att det pågått någon typ av mutbrott och det är vad jag sagt hela tiden. Det har aldrig handlat om att få något för egen vinning, säger han.
Här är vad som hände: I maj förra året bestämdes att Erik och en annan chef, precis som året innan, skulle delta i ett konvent arrangerat av Microsoft i Orlando i Florida, USA. Liksom förra gången skulle kommunen stå för alla kostnader. Erik säger att han i ett samtal med sin chef, digitaliseringsdirektören, föreslog att de för entrébiljetterna skulle kunna använda de rabattkuponger de får från Microsoft. Eftersom kommunen har ett kundavtal med företaget får de bonus i form av kuponger som kan användas till exempelvis utbildningar. Ofta brinner dessa inne och Erik föreslog därför att de skulle kunna användas för att hålla nere kostnaderna. Därefter skickade han ett mejl till Microsoft där han frågade om att få biljetterna "for free".
– Jag skulle inte få en krona själv. Det handlade bara om att hålla nere kostnaderna för kommunen, säger han.
Efter ett möte med digitaliseringsdirektören beslutades dock att kupongerna inte skulle användas och att kommunen skulle stå för allt, eftersom det annars skulle kunna misstolkas. Flygresa, hotell och entré till konventet bokades och betalades till en total kostnad av 72 691 kronor.
Under sommaren fanns inte mycket tid till att fundera över resan. Digitaliseringsavdelningen fick plötsligt stor uppmärksamhet efter att direktören hastigt tvingats sluta efter flera upptäckter om misstänkt olagliga direktupphandlingar. Direktören polisanmäldes och avdelningen stod utan chef. Det blev en turbulent tid.
När Erik så i början av september ombads komma till ett möte med personaldirektören och sin närmsta chef hade han inte en aning om vad det kunde handla om. Frågan om att använda kupongerna hade aldrig varit någon stor sak och han hade heller inte anat att det skulle kunna ses som någon muta. Han beskriver det som chockartat när han fick anklagelserna presenterade för sig och veta att han var avskedad:
– De berättade bara att det här har vi hittat och såhär tolkar vi det. Jag fick inte förklara mig. Det har jag inte fått göra senare heller.
Facket reagerade omedelbart och kallade till en lokal tvisteförhandling. Facket menade att avskedet saknade laga grund, att Erik skulle få ha kvar sin anställning samt begärde ett skadestånd för brott mot överläggningsskyldigheten. Kommunen avvisade samtliga punkter. Facket menade också att Erik handlat i god tro då det i kommunens riktlinje om hantering av gåvor och andra förmåner bland att står att gåvor/förmåner i de flesta fall är berättigade om det gäller "studieresor, studiebesök, kurser, seminarier, kundträffar och andra utbildningsarrangemang". Fackrepresentanten frågade om de trodde att Eriks intention varit att nyttja kupongerna för egen räkning, "vilket bemöttes med tystnad från arbetsgivarens sida".
Månaderna som följde beskriver Erik som mycket mörka: han drabbades av en djup depression.
– Det har varit jävligt tufft. Jag mådde så dåligt att jag hamnade på sjukhus. Min dotter var förtvivlad och trodde att jag skulle hamna i fängelse. Det värsta är att jag aldrig fått förklara mig. Jag blev bara inkallad, fick veta anklagelserna och sen fick jag gå.
I februari gick ärendet vidare till central tvisteförhandling. Facket stod fast vid att avskedet skett utan laga grund. Erik berättar hur han först ville driva ärendet vidare till domstol, men tillslut inte orkade.
– Det tar så fruktansvärt mycket något sådant här. Man känner sig så liten. Jag orkade inte mer, säger han.
Förhandlingarna slutade med att han fick en årslön: 840 000 kronor i ersättning från kommunen (beräknat på en månadslön om 70 000 kronor). Men Erik känner fortfarande inte att han fått någon upprättelse, i och med att kommunen inte ändrat inställning i sak.
– Det är inte det ekonomiska som är viktigt. Jag har inte gjort något fel, jag har inte begått något mutbrott! För mig känns det som att de bara köpte sig fria, säger han.
Hur ser du på ditt eget ansvar i det här, i mejlen har du ju skrivit och frågat om ni kan få biljetterna "for free"?
– Ja, men det har ju föregåtts av en muntlig diskussion, om jag bara hade fått förklara det hade man förstått, säger han och tillägger att oavsett har hanteringen varit orimlig.
– Jag tycker att proportionerna för vad som hänt mig är helt ofantliga. Det hade varit en sak om jag hade fått 25 000 kronor i fickan och åkt med fru och barn. Men jag har inte fått en krona och jag har inte gjort någonting för att pengarna ska komma till mig.
Det var ett rätt dyr resa som bekostades med skattepengar, vad tänker du om det?
– Vi hade fått mycket information om digitala hjälpmedel till hjälp för Norrköpings kommun från den, bland annat det här om fjärrundervisning som vi var inne på redan då. Om vi skulle ha gått en liknande utbildningskurs i Stockholm hade det blivit dyrare.
Varför tror du att kommunen agerade som de gjorde?
– Jag vet ju inte, men jag har en känsla av att de ville bli av med oss.
Mer än så vill han inte säga.
* Den förre chefen har valt att vara anonym för att skydda sin familj.