Digital-tv nästa år - 15 000 hushåll berörs i Norrköping
Den första etappen i övergången till digital tv berör drygt 15 000 hushåll i Norrköping.- Det är katastrofalt, det är så mycket att tänka på vid den här övergången att folk måste reagera nu, säger Johan Stolth, auktoriserad antenntekniker i Norrköping.
Redan idag får Johan Stolth jobba med att byta antenner och kablar för att förbereda övergången från analoga tv-sändningar till digitala. Men det är ändå sent, folk borde reagera lite fortare för det är mycket att tänka på, säger han. I Lindö där bilden är tagen tror han att vart tredje hus påverkas av den första etappen i övergången. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Drygt 15 000 hushåll i Norrköping kan komma att påverkas av förändringen. I september nästa år kommer man att släcka masten i Motala men redan tidigare kommer styrkan troligen att dras ner på sändaren för att inte alla hushåll ska drabbas samtidigt. Det innebär bland annat att Svärtinge, Kärrhagen, många hushåll i Lindö och Åby kommer att drabbas.
- De har för svag signal från Kolmårdsmasten och har därför riktat sina antenner mot masten i Motala. Och det är inte bara för dessa hushåll att byta till en digitalbox, säger Johan Stolth, på företaget Antenn Johan i Norrköping.
Svagare signaler
De digitala signalerna kan ha svagare signaler och kanske inte kommer att nå hushållen i Norrköping på samma sätt som de analoga signalerna. Det skulle innebära att de istället måste rikta in sig på den analoga tv-sändningen från Kolmårdsmasten.
- Då får många en tv-bild med reflex, alltså spökbilder eller i värsta fall ingen bild alls. Det blir svart i rutan, förklarar Johan Stolth.
Övergången från analog tv till digital är ett myller av frågor och svar. Det handlar om att de tv-apparater vi har idag inte kan ta emot digitala signaler och därför behöver en box som kan omvandlar signalerna. Det innebär också att det behövs flera boxar för att flera tv-apparater ska kunna se olika kanaler, eller för att kunna spela in från en kanal och titta på en annan. Det är komplext och mycket att tänka på. Det är inte heller alla antenner som kan ta emot de digitala signalerna.
- Det kan antingen vara antennen eller kabeln som det är fel på. Jag tycker att folk måste reagera lite fortare. Det kanske dröjer några månader innan vi drabbas men det är mycket att fixa med innan, säger Johan Stolth.
Idag är det drygt 30 personer per dag som kontaktar honom angående övergången. Men det borde vara fler som uppmärksammar övergången.
- Det är katastrofalt att så lite har gjorts. När det sedan händer kan vi ju inte hjälpa alla på en gång, förklarar han.
När masten i Kolmården kommer att beröras av ändringarna är ännu oklart. Till att börja med måste regeringen fatta beslut om den första etappen.
Till den första februari 2008 ska hela landet ha gått över till digital-tv, enligt ett riksdagsbeslut.
Övergången kommer att ske i etapper med start under 2005. Först ut är sändarna på Gotland, i Gävle och Motala.
Många länder planerar en liknande övergång. För Finlands del sker det 2007 och Storbritannien 2012.
Anledningen till riksdagens beslut är att frekvensutrymmet är begränsat och tv-mediet kräver större utvecklingsmöjligheter. På en analog kanal får det plats mellan fyra och sex digitala.
TV:n kommer att behöva kompletteras med digitalbox om den är kopplad till egen antenn.
Den som har kabel-tv eller satellit-tv berörs inte om inte operatören meddelar annat.
Vissa kan också behöva en ny antenn om den man har inte kan ta emot alla de frekvenser.
Idag finns SVT1, SVT2, Barnkanalen, SVT 24, Kunskapskanalen och TV4 som marksända digitala kanaler. Dessa kan man se utan extra avgift.
Källa: Digital-tv-kommissionen