Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Digert arbete när Skolmuseets samlingar digitaliseras

Sen Norrköpings Stadsmuseum tog över ansvaret för Skolmuseets samlingar har arbetet med att digitalisera det startat. Tusentals föremål ska fotas och arkiveras, något som kan ta upp till tre år. "Hittills har vi bara skrapat på ytan", säger Pamina Eriksson, föremålsantikvarie.

Det här är ett så kallat tellurium från tidigt 1900-tal. Det visar bland annat månens rörelse runt jorden och både jordens och månens rörelser runt solen.

Det här är ett så kallat tellurium från tidigt 1900-tal. Det visar bland annat månens rörelse runt jorden och både jordens och månens rörelser runt solen.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2023-02-08 13:00

Det är i en del av Hallarna som hela Skolmuseets samlingar nu inryms. Att Stadsmuseet skulle ansvara för samlingen beslutades i samma veva som Skolmuseet fick flytta ut ur Oscarsskolan. Nu är allt nerpackat i kartonger i väntan på att den nya lokalen, Lilla Hemgården, ska bli anpassad för verksamheten.

Under hösten har tre personal jobbat med att fota av och föra in föremålen i ett digitalt register, men just nu är det bara Pamina som jobbar med det.

– Arbetet kommer att ta mellan två och tre år, under förutsättning att flera kan jobba med det, säger Anne Wastesson Jonsson, intendent på Stadsmuseet och ansvarig för föremålssamlingarna.

Det gamla registret som Norrköpings skolmuseums stödförening gjort någon gång i tiden finns i pärmar och är inte särskilt systematiskt gjort. Nu blir det ett modernt register med bilder, vilket gör att det blir sökbart på ett helt annat sätt.

– Det är jättebra. Att vi får alla sökfunktioner som i en riktig databas, det är fantastiskt! säger Claes Bengtsson, ordförande i Norrköpings skolmuseums stödförening.

Hur många föremål som finns i samlingen vet de inte, men det är i alla fall två hela klassrum, ett stort bibliotek och omkring 6– 000 skolplanscher.

– Planscherna är så vackra. Jag skulle gladeligen ha dem på det finaste stället i vardagsrummet, säger Pamina.

Hon är uppenbart förtjust över alla gamla föremål som hon får se varje dag och hon tycker att hon lär sig mycket.

– Varje dag är som ett äventyr. Det finns så många berättelser, säger hon och visar ett svartvitt skolfoto från 1910.

Till hösten 2023 är det tänkt att lokalerna i Lilla Hemgården ska vara både tillgänglighetsanpassade och verksamhetsanpassade så att Norrköpings skolmuseums stödförening, som driver museet, kan flytta in. Vem som ombesörjer flytten är inte klart, och föreningen är bekymrade över återväxten i föreningen inför uppstarten. De har tappat medlemmar under pandemin och åldern hos medlemmarna tar ut sin rätt.

– Vi börjar bli gamla i styrelsen så vi behöver nytt folk som kan vara med och bygga upp det hela, säger Claes Bengtsson.

Det blir en spännande resa för den som har intresset.

– Det är en fördel om man har erfarenhet från skolvärlden, men jag har inte det, så det är inget måste! 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!