– Sverige är ett av de mest sekulariserade länderna i världen och så flyttar det människor hit som har en tro att räkna med. Då är det klart att det uppstår krockar i det svenska samhället, säger Maria Bard.
En av dessa viktiga skillnader märks bland annat i synen på kollektivet respektive individen. Detta blev extra påtagligt efter morden i Hageby. Det konstaterar Maria Bard, när vi träffas på hennes arbetsplats, i arbetsrummet i församlingshemmet mitt emot kyrkan på Hagebygatan.
Kollektiv sorg– Sorgen är kollektiv. Det är inte enbart den närmaste familjen som har drabbats av en stor förlust utan hela den syrianska kyrkan sörjer, säger hon.
Många av de unga som är födda i Sverige och växer upp här delvis har en annan syn på kollektivet än vad föräldrarna har, enligt Maria Bard.
Synen på samhället skiljer sig också åt hos många religiösa grupper. Det finns människor som tidigare har levt i ett sammanhang där det inte har funnits någon tilltro till varken samhället eller till polisen. Det är istället inom den egna gruppen som man löser problemen, konstaterar Maria Bard.
– Det är en lärdom som vi kan dra från Hageby, att visa hur samhället fungerar och vilket stöd som samhället kan vara, säger Maria Bard.
Öppet husHon har därför uppmanat de syrisk-ortodoxa församlingarna i Norrköping att så småningom ordna ”Öppet hus” i sina kyrkor, för att visa sin verksamhet för andra än de egna medlemmarna.
Förutom arbetet som diakon i Sankt Johannes församling, arbetar Maria Bard sedan förra året i ett interreligiöst projekt som Svenska kyrkan i Norrköping har initierat. Förebild är S:t Philips Center i engelska Leicester, där man arbetar med att integrera och bygga broar mellan människor med olika religiösa bakgrunder.
UgandaStaden Leicester fick på 70-talet ta emot många brittiska medborgare från Uganda, med muslimska rötter. De hade kastats ut av landets diktator Idi Amin. I dag finns det 50 moskéer här. En av prästerna från Leicester, Andrew Wingate, projektarbetade i Linköpings stift och så fick Svenska kyrkan i Norrköping kunskap om projektet. Maria Bard har tillsammans med bland annat Li Teske (tidigare kommunfullmäktiges ordförande) och kommunalrådet Mona Olsson varit på studiebesök i Leicester.
Läs hela artikeln i dagens tidning