Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det vore bra om vi kunde förstå varandra bättre"

Monica Holtstad (L), ordförande i socialnämnden, ser med oro på hur många i samhället som hyser en stor misstro mot hur trygghetssystemen fungerar. "Det är olyckligt att det är så här", säger hon.

"Rättsstaten är så otroligt stark hos oss och då är det olyckligt att man inte har tillit till den", säger Monica Holtstad, (L), ordförande i socialnämnden.

"Rättsstaten är så otroligt stark hos oss och då är det olyckligt att man inte har tillit till den", säger Monica Holtstad, (L), ordförande i socialnämnden.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2023-04-19 16:30

Under onsdagen genomförde Family United en demonstration mot socialtjänsten och omhändertagandet av barn som de anser bygga på "påhittade grunder". De ville träffa politikerna i socialnämnden som sammanträdde på eftermiddagen, men så blev det inte.

Monica Holtstad säger att hon inte blivit kontaktad av arrangören utan fått vetskap om demonstrationen via kommunalråden.

– Vi är förtroendevalda och vill så klart ha en dialog. Men jag tror inte på att samtala ute på gatan i samband med en demonstration utan det är bättre att ses under ordnade former.

Hon är bekymrad över utvecklingen där en misstro mot myndigheterna sprider sig.

– Det är olyckligt att det är så här. Att det finns ett sådant otroligt stort missförstånd kring hur socialtjänsten arbetar. 

– Det vore bra om vi kunde förstå varandra bättre.

Hon vill understryka hur viktigt det är att samhället jobbar med att förklara och informera om hur vårt trygghetssystem fungerar. Framför allt att det inte är en enskild socialsekreterare som kan omhänderta barn.

– Det är en utredning som görs av en socialsekreterare som styrs utifrån lagstiftning, lagen om vård av unga och socialtjänstlagen. Det är sen en chef som tittar på utredningen och de lämnar sen ett förslag till beslut till oss politiker i socialnämnden. 

De fattar beslut utifrån det underlag de fått och det beslutet går sen till prövning i förvaltningsrätten. 

– Innan besluter vinner laga kraft ska alltså förvaltningsrätten ta ställning till om det är förenligt med svensk lag.

– Rättsstaten är så otroligt stark hos oss och då är det olyckligt att man inte har tillit till den. Men sen kan det ju vara så att man är missnöjd med det beslut som fattas.

Vad ska man göra om man är missnöjd med ett beslut?

– Då kan man överklaga, helt i fas med rättssystemet. Men det finns ett jobb att göra långt innan, vi vill ju i första hand stärka familjerna.

Monica Holtstad betonar att det är en minoritet av ärendena som hamnar hos socialnämnden och att det är viktigt att bygga förtroende på socialsekreterarnivå.

– I de allra flesta ärenden jobbar socialtjänsten ihop med familjen och sätter in föräldrastödjande insatser och så vidare. Det är lätt att man glömmer allt detta arbete som aldrig kommer upp till oss. Och det är där det är viktigt att bygga förtroende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!