Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det viktigaste man kan göra är att hjälpa ett barn"

Behovet av familjehem i Norrköping är stort, med många små barn i kö. "Det är det viktigaste man kan göra, att hjälpa ett barn", säger familjehemssekreterare Linnéa Govik.

Nästa informationskväll för de som är intressserade av att bli familjehem är på måndag, säger familjehemssekreterare Linnéa Govik. Bristen på familjehem är stor, 15 barn står i kö.

Nästa informationskväll för de som är intressserade av att bli familjehem är på måndag, säger familjehemssekreterare Linnéa Govik. Bristen på familjehem är stor, 15 barn står i kö.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2020-09-12 06:45

I dag, lördag, är det familjehems- och kontaktfamiljsdag, med besök på Hylinge gård, för de som redan har barn hos sig. 

I samband med det vill Linnéa Govik, familjehemssekreterare vid socialkontoret i Norrköping, lyfta att det är stor brist på familjehem, och hur givande det kan vara att ta sig an ett barn.

– Vi behöver fler familjer som ställer upp och som vågar öppna sina hem. Det är väldigt många barn på kö och det är ovanligt många barn som är små, så vi har svårt att hitta familjehem till både bebisar och barn i förskoleåldern, säger Linnéa Govik.

Det är lite anmärkningsvärt, säger hon, då det brukar vara lättast att hitta familjehem till just mindre barn. Ju äldre ett barn blir, ju svårare brukar det vara. 

Att det är många barn i kö beror inte bara på att färre ställer upp, utan också på att man blivit duktigare på att upptäcka problem tidigare, att sjukhus, skola och BVC har ett bättre samarbete. 

Ett familjehem är ett hem som kan ta emot barn på heltid. De flesta familjehemsplaceringar är frivilliga, då föräldrar inser att "hjälp mig, jag klarar inte det här", säger Linnéa Govik. Andra placeringar sker med tvång, utan föräldrarnas samtycke.

Orsaker till att barnen behöver komma ifrån sin familj kan vara missbruk eller psykisk ohälsa, eller att föräldrarna inte är mogna sin uppgift och får barn som utmanar dem och hamnar i fel umgänge, att relationerna är svåra.

Just nu finns det drygt 300 familjehemsplacerade barn i Norrköping. Kommunen söker akut familjehem till 15 barn, från nyfödda upp till tolv år. Hittar man inget familjehem, eller inget som matchar med just de barnen, får de bo tillfälligt i jourhem.

I ett familjehem handlar det om flera år, allt från hela uppväxten till bara några år, ofta med tätt samarbete med föräldrarna, vilket också kan vara en utmaning.

Att ta sig an ett barn som sitt eget, samtidigt som man inte kan vara säker på att barnet kommer att få stanna hos en, det är något av det svåraste man kan göra, säger Linnéa Govik.

– Det krävs eftertanke, mod och att man har ett stabilt liv själv. 

– De jag har pratat med säger att det är väldigt meningsfullt, säger Linnéa Govik, att göra en insats som gör att ett barn kan växa upp i trygghet.

– Det är inte för alla att bli familjehem, men att göra den grejen, det är nästan det viktigaste man kan göra, att hjälpa ett barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!