Det växer i eldens spår

Döda träd som tagits av bränder är ovanliga i skogarna nuförtiden. Därför har vissa växt- och djurarter svårt att överleva. Dagens brandkår är effektiv så skogsbränder uppstår inte lika ofta som förr, därför annordnas då och då skogsbränder med avsikt.

- Det ska bli mycket spännande att se vilka arter som dyker upp här i Glotternskogen, säger Eva Siljeholm som strövar fram i eldens spår. Foto: Niclas Sandberg.

- Det ska bli mycket spännande att se vilka arter som dyker upp här i Glotternskogen, säger Eva Siljeholm som strövar fram i eldens spår. Foto: Niclas Sandberg.

Foto:

Norrköping2007-06-29 06:00
I Glotternskogens naturreservat brändes åtta hektar skog i juli förra året. Det var en stor skogsbrand, men den kontrollerades noga av kommunekolog Eva Siljeholm och specialister från företaget "Wildland fire". Den planerade skogsbranden genomfördes för att se om man kunde locka till sig växt- och djurarter som bara trivs i eldhärjad skog.
- Det är jättespännade att gå och upptäcka vad som hänt med naturen där elden farit fram, säger Eva Siljeholm.
Med gummistövlarna på traskar hon vant fram i den kuperade skogen. Hon ler av nyfikenhet, trots att myggsvärmarna är täta. Plötsligt böjer hon sig ner.
- Titta, här är en en slemsvamp, utbrister hon och pekar på några gula små pluppar på en sotig stam.
Slemsvampen är en av de organismer som gynnas av död skog. Den är lite läskig, den är inte ett djur och inte en växt, utan en samlig av encelliga organismer som förflyttar sig, normalt ungefär en millimeter per timme.

100 år gamla frön
En annan växt som trivs i eldens spår är svedjenäva, en ettårig ört med blåvioletta blommor. Den är mycket sällsynt i Sverige i dag och är mer eller mindre beroende av skogsbränder. Dess frön kan ligga vilande i jorden under hundra år i väntan på nästa skogsbrand.
Skogsbranden som annordnades i Glotternskogen förra året eldade inte upp allt. Olika träd klarar bränder olika bra. Gran klarar brand dåligt, medan tall och lövträd klarar sig bättre. Ca 50 procent av granarna dör vid en skogsbrand, medan bara ca 20 procent av tallarna dör.
- Lövträden sprider sig väldigt fort, titta här, säger Eva och pekar. Här växer massor med minibjörkar, det kommer bli en härlig björkdunge här mitt i bland tallarna.

Kolsvarta insekter
Det finns insekter som enbart lever i eldhärjad skog. Dessa insekter är ofta mörka och matta i färgen, precis som kol. I en liten burk har Eva med sig tre insekter som hon hittat i det eldhärjade området.
- Den här lilla heter brandlöpare, den lever i barrmattorna som bildas under de uppeldade barrträden, förklarar hon.
Dessutom har hon funnit bronspraktbagge och blå praktbagge som trivs i döda tallar och granar.
Troligen finns det fler växter och insekter att upptäcka i den eldhärjade skogen. Det finns ungefär 400 insekter i Svergie som hotas att försvinna pågrund av avsaknaden av brand. Under sommaren kommer en noggrann inventering att genomföras för att se vilka växter och insekter som hittat hit efter branden.
Men har vi inte tillräckligt med insekter?
- Alla insekter är viktiga för att naturen ska fungera. Hackspettarna tillexempel, har blivit väldigt sällsynta eftersom de lever av insekter som trivs i eldhärjade träd, säger Eva och traskar vidare, längre in, bland det sotiga och det nya gröna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om