– Det har aldrig funnits några rutiner mer än muntliga. Men man slår alltid på de som är svagast. De vill såklart rädda sig själva, säger en anställd.
Personalen uppger sig vara upprörd över artikeln som Folkbladet publicerade. Man känner sig orättvist behandlad och menar att det inte är rimligt att skylla på personal som bara gör sitt jobb.
Enligt uppgifter till Folkbladet har häktet i Norrköping även tidigare varit forum för anmälningar till Arbetsmiljöverket.
– Arbetsmiljöverket nöjer sig med att Kriminalvården rättar till och fyller i det som ska fyllas i.
Den aktuella kvällen var det tre personal i tjänst. Två på golvet och ett vilande vakthavande befäl. När incidenten inträffade hade befälet lagt sig för vilande jour. Ett avtal som gör att denne får lön vid störning, annars bara ob-tillägg.
– Vi har haft ett jädra slit för att få den där tredje personen på kvällen. Kriminalvården har inte ens velat att vi ska ha det, säger en anställd och berättar att den tredje resursen sattes in först när polisen gjort klart att man inte kan garantera att komma på larm på grund av personalbrist.
– Nu får man kritik för att man inte väckte vakthavande. Men enligt dem skulle vi ju inte ens haft en vakthavande. Det finns det som tur är ett regeringsbeslut på nu.
Vid intagna som är stökiga tillämpas något som kallas "två på dörren". Det innebär att man alltid ska vara två personal, i händelse av att något händer.
Vid det här fallet var det en intern som gick till attack på vägen från toaletten, kring midnatt. Kriminalvården har alltså i sitt yttrande lagt skulden på de anställda som inte ska ha följt rutinerna.
– Det var två på dörren. Det hade inte spelat någon roll om någon suttit i centralvakten. Följderna hade kunnat bli katastrofala om han slagit ner den andra personalen med. Men han var rådig, sög tag i den intagna och kastade in honom i cellen. Det har inte funnits några rutiner som säger att man skulle ha väckt vakthavande förrän efter den här händelsen.
De anställda vittnar också om att högkvarteret efter detta gjort gällande att man vid en så kallat vanlig öppning kan öppna ensam, och ha en person som sitter i centralvakten.
– Men tänk dig själv att du sitter där och ser din kollega bli nedslagen och påpucklad. Ska man inte få gå ut och hjälpa till då? Ska man behöva se på när ens kollega blir ihjälslagen?
De anställda är starkt kritiska till rättsenhetens rapport om det inträffade.
– Skriften vart ju så att folk känner sig påhoppade och att det var personalens fel att det hände över huvudtaget. Det kan jag aldrig se att det var, det var snabbt och rådigt av de som jobbade, säger en anställd som tillägger att rutiner nu är upprättade, men att det skett efter händelsen – inte innan.