Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det sjuder mycket under ytan"

Efter 13 år som chef för Norrköpings tingsrätt ville Lars Dahlstedt göra något annat. Intresset för utlandsverksamhet hade han redan och därför gick flyttlasset i september förra året till Kosovo där han på ett ettårigt EU-uppdrag jobbat som domare i Högsta domstolen. - Det är annorlunda, genomsnittligt har jag hand om tuffare mål där nere, berättar han för Folkbladet.

Efter ett knappt år i Kosovos bullriga huvudstad Pristina njuter Lars Dahlstedt av idyllen på Vikbolandet under sin två veckor långa semester.

Efter ett knappt år i Kosovos bullriga huvudstad Pristina njuter Lars Dahlstedt av idyllen på Vikbolandet under sin två veckor långa semester.

Foto:

NORRKÖPING2011-08-06 03:00

Lars Dahlstedt är hemma på en två veckor lång semester och blickar ut över idyllen vid sommarstugan på Vikbolandet.

- Det här är en extrem kontrast mot bullriga, smutsiga Pristina, konstaterar han.

När han bytte vardagen vid Norrköpings tingsrätt mot en domartjänst i Kosovos högsta domstol, blev målen som hamnade på hans bord också betydligt tuffare.

- Vi handhar mest krigsbrott, avancerade mord och organiserad smuggling. För all del en del ekonomiska brott också som ofta har politisk karaktär.

Många nationaliteter
Utländska domare ses som neutrala. Läget i Kosovo är känsligt i krigets efterdyningar och att gamla krigsherrar sitter i den politiska ledningen gör att många frågor blir politiskt känsliga.

I Högsta domstolen är Lars Dahlstedt ensam svensk.

- Vi är fem utlänningar med fem olika nationaliteter. Mina kollegor kommer ifrån Italien, USA, Tyskland och Finland, berättar han.

Lokalt samarbete
Men lokala domare ingår också i verksamheten.

- Jag jobbar dagligen tillsammans med lokala förmågor, vi sitter i så kallade mixed panels där det är tre utländska och två lokala jurister och det fungerar bra.

Skyddsväst och gasmask
De flesta är vänligt inställda till EU:s inblandning och det finns ingen särskild hotbild, men domstolsbyggnaden är ständigt bevakad och i utrustningen Lars Dahlstedt haft med sig ner till sitt arbete ingår skyddsväst, hjälm och gasmask.

- Västen är en tung sak, jag har inte behövt använda den än och hoppas att jag slipper göra det.

Tydligt missnöje
- Majoriteten av befolkningen är nog positiva till oss, men det finns en politisk rörelse i parlamentet som vill kasta ut oss, säger domaren och berättar vidare om olika former av graffiti som häcklar de internationella arbetarna.

- Det händer att de demonstrerar utanför domstolen och uttrycker sitt missnöje över ett domslut. De är väldigt pigga på att demonstrera.

- Det är tio år sedan kriget, men det sjuder fortfarande mycket under ytan, framförallt i norr. Det finns en del etniska spänningar.

Mycket vapen
Dahlstedt berättar att det enligt statistiken inte begås fler mord i Kosovo än i Sverige, men att anledningarna och tillvägagångssättet skiljer sig betänkligt. Tillgången till vapen är stor.

- Det är mycket vapen i omlopp, mycket automatvapen och handgranater.

- Det är mycket affärstvister som kan leda till mord och då är det någon i släkten som utför det. Många släktfejder leder till mordfall och i de flesta fall så skjuter man.

Korruptionen och den organiserade brottsligheten är utbredd.

- Man handlar främst med narkotika och flickor.

- Flickorna kommer från Moldavien, Ukraina och Vitryssland. Kosovo fungerar både som transitland och ursprungsland. Det rekryteras en del och det går neråt i åldrarna, majoriteten är mellan 14 och 17 år.

- Det handlas även med barn för tiggeri. Det görs tillslag mot ligor då och då.

Ingen glamour
Efter semestern väntar en sista månad i Kosovo innan Lars Dahlstedt vänder hem mot nya uppdrag.

Han är nöjd med året som passerat, men känner ändå att det räcker nu.

- Jag är positivt överraskad över hur lätt det har gått att arbeta ihop med så många olika nationaliteter. Att det funkar så bra som det gör.

- Vardagen kan vara halvtråkig ibland, det är ingen glamour, men jag har träffat uteslutande trevliga och kompetenta människor.

...domarrollen i Kosovo

- Det är mer formellt och ordningen är annorlunda. Det är en annan hierarki och man är mer upphöjd som domare.

- Det är betydligt större inslag av skriftlighet än i Sverige. Jag spenderar mycket tid på rummet med att läsa skriven text. Det är annorlunda, man är ju verksam på ett annat språk och med en annan terminologi.

...straffsatserna i Kosovo

- Det är väldigt hårda straff, 40 år är maxstraffet och att folk döms till 15, 20 eller 25 år är inte ovanligt. 35 år har jag utdömt, men då handlade det om krigsbrott med många dödade. Jag måste nog gå på omskolningskurs när jag kommer hem.

...boendestandarden

- Jag hyr en möblerad lägenhet i Pristina, det finns vissa säkerhetsrekommendationer hur man ska bo, helst inte i bottenplan till exempel och bor man för högt upp får man inget vatten. Det gäller att bo i rätt område, i så kallade A-områden har man kanske el 80 procent av tiden eftersom fler betalar räkningarna där. Men elen räcker inte till så på vintern kan det bli jobbigt ändå.

...betalningsmoralen

- Verkställigheten när det kommer till böter fungerar inte, det är ingen som driver in dem. Om folk inte betalar räkningar så händer det inget.

- Vattenräkningen brukar vara på 1,16 euro (cirka 10 kronor) och man måste gå till banken för att betala den. Det gör jag varje månad och de säger till mig att sådana här räkningar brukar folk inte betala och låter mig förstå att jag är en idiot innan de suckar och tar fram blanketterna. Men jag framhärdar.

...framtiden

- Många stannar längre, men jag nöjer mig med ett år i Kosovo. Det är ett speciellt liv. När jag kommer hem ska jag jobba som extradomare i närområdet och med ett projekt kring Turkiets rättssystem, det är ett led i deras eventuella EU-anslutning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om