Från och med 1 september får 60-wattaren inte längre tillverkas eller importeras till EU.
Handlare får dock sälja av sina lager av lampor även efter det datumet. Och nog märks det i butikerna att det finns kunder som nästan till varje pris vill ha vanliga glödlampor.
- Det hamstras 60-wattare nu. Så fort kunderna bli medvetna om förändringarna så börjar det. Sedan är det ju olika vad folk tycker är att hamstra. För vissa är det två lampor, för andra tjugo, säger Elisabeth Andersson, butiksansvarig på Ljusihem i Norrköping, som minns att det hamstrades även 2009 då alla matta glödlampor förbjöds.
Hamstringen syns om inte annat på hyllan just där 60-wattaren brukar stå: Där gapar det tomt. Även andra butiker som Folkbladet tar kontakt med har märkt en kraftigt ökad efterfrågan, dagarna innan 1 september.
På torsdag får Ljusihem sin, troligen, sista sändning av 60-wattare. Sedan är det slut.
Rädsla för kvicksilver
Att folk gärna vill fortsätta med vanliga glödlampor har olika orsaker, tror Elisabeth Andersson.
- Det finns folk som är helt panikslagna och inte vågar använda lågenergilampor på grund av att de flesta innehåller kvicksilver. Man vet inte riktigt hur man ska hantera dem om de skulle råka gå sönder.
Andra tycker att det är krångligt att byta till lågenergilampor. Kanske passar de inte i armaturen hemma. Ytterligare några säger att det finns så många olika sorters lampor att just detta gör det svårt att veta vilken man ska köpa.
Men Elisabeth Andersson tycker att det numera finns gott om likvärdiga alternativ till glödlampan. Dels har den vanliga lågenergilampan utvecklats; den finns numer i många olika former och med årens lopp innehåller den också allt mindre kvicksilver. Det finns även helt kvicksilverfria varianter numera.
Behagligare ljus
Den typ av lampa som drar mindre ström och som samtidigt är mest lik en traditionell glödlampa är halogenlampan. Den kan också dimmas utan att man för den skull behöver byta armaturer i väggen. Nackdelen är att den inte sparar mer än 30 procent energi. En vanlig lågenergilampa sparar runt 80 procent energi och lysdiodslamporna mer än 90 procent. Lysdiodslamporna har utvecklats snabbt, men där är kostnaden fortfarande av avskräckande faktor för många kunder.
Andra skäl som ofta anges till varför kunderna vill ha kvar den vanliga glödlampan är att den ger ett behagligare ljus, att den lyser med full styrka från att man tänder den och att den avger värme som man utan lampan då måste tillföra från annat håll.
EU räknar dock med att alla vanliga glödlampor ska vara borta inom några år (se faktaruta). Bara i Sverige tror EU att detta ska spara två miljarder kWh per år. Detta motsvarar energianvändningen hos 80.000 eluppvärmda villor.