"Det rullar på - ordentligt"
NORRKÖPING. - Det rullar på. Riktigt ordentligt. Säger Tomas Köhler, banverkets projektledare för Ostlänken. Enligt det uppdrag, som förhandlingsmannen Bo Holmberg fått av regeringen, ska även ombyggnad av bangården i Norrköping ingå i första etappen.
- Vi har jobbat mycket med att bangården också ska med. Det finns ingen annan station av den här storleken, där folk springer över spåren. Det här är ett klart positivt besked.
Han säger också att det gäller att tänka storskaligt och långsiktigt, när det gäller t ex sådant som tillfarterna till Resecentrum.
- Stationshuset är ju från omkring 1870. Sådana här satsningar är långsiktiga, på 100 eller 200 års sikt...
Tidigarelägga
Bo Holmbergs uppdrag från regeringen är att med lokala och regionala aktörer diskutera förutsättningarna för eventuell tidigareläggning av Ostlänken. Förhandlingar ska då också föras, skriver infrastrukturminister Ulrica Messing, "om möjligheter till medfinansiering av projektet".
Vad detta mer exakt kan innebära har Folkbladet inte lyckats få svar på, Köhler säger att han inte vet men att tolkningsmöjligheterna nog är "vida".
Ostlänken är redan inplacerad i den av regeringen fastställda banhållningsplanen för 2004-15, och då inom periodens senare del. I skrivelsen från regeringen anges nu planerad byggstart till år 2012. Men det är alltså detta, som kanske ska tidigareläggas.
15 mil dubbelspårig järnväg mellan Järna och Linköping är vad Ostlänken omfattar. För närvarande genomför Banverket den järnvägsutredning, som är uppföljaren till förstudien, och som enligt Köhler ska vara klar nästa år.
Bra bytespunkter
Den utredningen ska bland annat fastställa slutligt förslag till sträckning. Men huvudfrågorna, och det som man nu arbetar mest med, gäller samhällsbyggnadsprojektet.
- Samordningen lokalt, regionalt och nationellt. Att man får bra bytespunkter, bra funktionalitet. Att samhällsnyttan blir hög. Därför sitter vi nu i arbetsgrupper med kommunerna, säger Köhler.
En sak är då att se över, att kommunerna gör de markköp som krävs för det framtida Resecentrum. Något som Norrköpings kommun gjort, inte minst genom rätt stora förvärv på Butängen.
- Vi tittar också på trafikfrågorna runtom Resecentrum, fortsätter Köhler. Det gäller att få bra framkomlighet dit, och att avlasta från trafik som inte ska dit.
När utredningen avslutats lämnas den till regeringen, varefter beredningsremisserna vidtar. Sedan ska det slutliga förslag från Banverket, på vilket regeringen inleder sin tillåtlighetsprövning, kunna vara klart under 2008.
I Banverkets scenariomodell är hela Ostlänken Järna-Linköping klar år 2020. Medan Götalandsbanan, den större helhet som Ostlänken utgör en del av, enligt en annan modell ska vara klar år 2030. Då ska man kunna åka tåg mellan Stockholm och Göteborg på tre timmar.
Och Ottosson å sin sida gottar sig åt, att man ska kunna åka från Norrköping till Stockholm på bara 45 minuter.
- Då blir det drastiskt ändrade förutsättningar, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!