Medan svensk matkultur ofta framstår som en vindflöjel som vinglar efter dagens vind står den polska matkulturen med fötterna stadigt i myllan. Jordbruksprodukterna är viktiga antingen det är växter eller djur. Däremot kan det ha sina sidor att hitta färsk fisk, åtminstone om man kommer ner en bit i landet.
Närheten till den egna naturen återfinns även i intresset för vilt och svamp från skogen. Att ta tillvara naturens tillgångar sitter djupt rotat i den polska själen. Karljohan, kantarell, murklor och champinjoner är vanligt förekommande och mycket uppskattade. Under säsong kan man hitta upp mot 30-talet svampsorter på grönsaksmarknaden. När svampsäsongen väl är över tar de torkade svamparna över.
Bigos
Alla som varit i Polen vet att bigos hör till landets stoltheter. I grunden handlar det om en gryträtt med surkål, äpplen, svamp, kyckling, fläsk och korv. Allt väl kryddat med bland annat kummin. Lokala variationer inte bara kan förekomma utan finns hur många som helst. Här har vi sökt någon form av medelväg för att skapa en för svenska förhållanden anpassad bigos med färdig surkål och de kryddigaste korvar vi har i normala affärer.
Rödbetssoppa får tankarna att dra mot Ryssland, men faktum är att den soppa som i dag kallas rysk rödbetssoppa egentligen är polsk. Även här finns det ett flertal varianter både med och utan kött. Receptet nedan bygger på en krämig variant helt utan kött. Ingen riktig sommarsoppa om den serveras varm, men god och mättande en dag när vädrets makter inte är på humör. Sommartid kan soppan kompletteras med gurka och serveras kall.
Goda köttbullar
Alla länder har någon form av köttbullar och Polen är inget undantag. Jämfört med svenska köttbullar har de polska mycket mer smak. En tiondel av köttfärsen utgörs av rökt skinka som ger fin smakbrytning. Ofta ingår även fint rivna rotsaker och kryddningen är rejäl med både paprika och timjan. Köttbullarna serveras med hackade tomater, champinjoner och lök som får puttra med i pannan den sista stunden.
Till fest kan man duka fram oxfilé som fyllts med svamp på ett sätt som vi inte är vanan vid i Sverige. Filén klyvs helt enkelt på längden. Svampen läggs som fyllning mellan kötthalvorna som sedan får steka sakta i gryta till dess köttet är klart. Kanske något att prova när de första svamparna tittar upp ur jorden.