Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det pirrar i lärarna

Det är dan före dan, nånting. På måndag kommer eleverna.
Och de säger, lärarna som vi träffar på Smedbyskolan, att det känns pirrande, spännande, jättekul. Alldeles som det brukar göra.
Det kan också bli jobbigare. Fler barn blir det på den här skolan, men med samma personal.

Planering inför skolstarten - för Liselott Hillmann, Katarina Adamsson och Anna Olls-Salomonsson på Smedbyskolan.
Foto: Niclas Sandberg (011-200 464)
niclas. sandberg@folkbladet.se

Planering inför skolstarten - för Liselott Hillmann, Katarina Adamsson och Anna Olls-Salomonsson på Smedbyskolan. Foto: Niclas Sandberg (011-200 464) niclas. sandberg@folkbladet.se

Foto:

NORRKÖPING2005-08-11 06:00
Det var i måndags som de återvände till sin skola. Den här veckan ägnas åt planering, där då undervisningens innehåll ingår likaväl som ett fasligt pusslande med lokaler, läromedel, samarbetsformer m m.
Vi träffar lärarna Liselott Hillmann och Anna Olls-Salomonsson samt förskolläraren Katarina Adamsson. De planerar som bäst för det som ska bli årets tema för Smedbyskolan, betitlat "långt borta men ändå nära".
Redan före sommarlovet fick eleverna en lapp om saken. Till skolstarten ska de nu ha med sig två föremål som får plats i handen, ett som ska vara "långt borta" och ett som ska vara "nära". Och det frågas vad som är långt borta och nära "för dig".

Första dagen
Personalen planerar nu hur, utifrån skolplanen, de olika skolämnena ska kunna - för det är ju själva poängen - integreras inom ramen för det här omfattande temat.
Men inte minst tycks de planera för den allra första skoldagen, den på måndag.
- Det är så viktigt att det blir en rolig upptakt, säger Katarina. Och att vi sedan kan utgå från det, som barnen själva vill gå vidare med.
För att välkomna barnen, som flyttats över till Smedbyskolan från Äpplet, ska också ett äppelträd högtidligen planteras på Smedbyskolans gård.
Första dagen ska bli en upplevelsedag, som ska ge barnen olika intryck. Utan att få veta några detaljer blir vi i alla fall införstådda med, att barnen bland annat ska visas på olika saker som hör ihop.

Ökat ansvar
Det blir fler barn i klasserna det här läsåret - men inte mer personal. Sett till skolan som helhet blir det rentav två färre. De tre som vi träffar har att se fram emot ökad arbetsbörda, eller i varje fall ökat ansvar.
- Man får försöka planera på ett annat sätt, hitta nya rutiner, säger Liselott.
En följd av senare års nedskärningar har blivit, att allt mer har lagts på klasslärarna. Idrotten och musiken, som det förr fanns särskilda lärare till, har blivit deras sak. Det har minskats på både kuratorer och speciallärare. Och allt det där hamnar då, på något vis, på klasslärarna.
- Vi kommer att få ett större ansvar för barn med behov av särskilt stöd, säger Anna. Det kommer också att bli mer ensamarbete för oss.

Så här det är
Större klasser får de också, från 22-23 till 27 barn i vardera klassen. Det kan bli jobbigare, men det ska gå. Och det måste ju också gå.
- Vill man jobba som lärare vet man ju, att så här är det i den svenska grundskolan. Sedan gör man det bästa av det, säger Anna.
- Och det är ju också ett så roligt, stimulerande, utmanande arbete det här, säger Liselott.
<B>Jan Nordström (011-200 452)</B>
<a href=mailto:jan.nordstrom@folkbladet.se><FONT COLOR="#0033CC">jan.nordstrom@folkbladet.se</a></FONT>

<span class=Rub1>Förlorar elever - och personal

<span class=Ing><b>NORRKÖPING
Smedbyskolan tappar till det här läsåret ett stort antal elever till fristående skolor. Ändå får skolan fler elever än förra läsåret.
Barnen från Äpplets nedlagda skola tillkommer nämligen.</b>

Men nog är nya friskolors uppdykande något, som försvårar planeringen.
Rektor Eva-Britt Österlund hade räknat med, att elevantalet på Smedbyskolan skulle öka från 250 till ca 300.

Inte fler än 270
I maj-juni visade sig dock, att det inte skulle bli fler än 270 - från förskoleklass, och upp till och med sexan.
Det är fristående skolor, som lockat såpass många elever; framför allt då Jönsbergska (årskurserna 5-9) med dess idrottsinriktning.
Enligt utbildningskontoret är det just Smedbyskolan, som nu åderlåts hårdast i kommunen av de nya friskolorna. Men att en skola som Jönsbergska skulle attrahera barn just från en så idrottsaktiv stadsdel som Smedby, det är ju i och för sig inget förvånande.

Klasser plockas bort
Som en följd plockas nu två 5-6-klasser bort på Smedbyskolan. Samtidigt tillkommer i höst ett stort antal barn i lägre åldrar. Dessa placeras då inom ramen för befintliga klasser, som därmed blir klart större än i fjol. Även på fritidshemmet blir det fler barn men samma personal.
Liksom på många andra Norrköpingsskolor har lärartätheten minskats. Trots att det blir 20 barn mer har personalen reducerats med två. En speciallärartjänst, inriktad på barn med behov av särskilt stöd, har plockats bort. Därtill har Eva-Britt Österlund varit nödd och tvungen.
- Visst gör det skillnad, Men jag måste ju dra in.
- Det är klart att det nu blir mindre tid för varje elev. Men vårt mål kan ju bara vara att försöka göra det här så bra som möjligt.
Och även rektor ser fram emot skolstarten:
- Ja, det gör man ju alltid. Har man valt läraryrket så gör man det!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om