Kolmårdens Djurpark har nyligen avslutat ett stort EU-projekt som undersökte förekomsten av tumlare i Östersjön. Under projektet registrerades tumlarnas ekolodsljud. Forskarna hade tydligt fokus på undervattensbuller och kunde konstatera att Östersjöns djur lever i en kraftigt bullerförorenad livsmiljö. Boven i dramat tros vara de allt mer populära ekolod och ”fishfinder sonar” som används på fritidsbåtar.
– Det är väldigt starka ljud som kommer från ekoloden. Framförallt tumlarna drabbas då frekvensen ofta ligger på den nivå där de dom hör som allra bäst. Ekoloden sänder ut en ständigt pågående ljudmatta, säger Mats Amundin som är forskare och Senior Advisor på Kolmårdens djurpark.
– Problemet som forskningen visar är när utrustningen inte slås av efter att behovet inte längre behövs. Huvuddelen av ljudet riktas rakt ner, men spridningsvinkeln varierar och den blir större när båten rullar i vattnet eller segelbåten lutar på grund av vinden.
Hur reagerar djuren?
– Vi har inte gjort några direkta mätningar på beteende, men risken finns att det lämnar området.
– Det vi kan konstatera är att det finns system som sveper över breda frekvensområden. Det är samma frekvenssvep som vi använder i fiskenät för att hålla tumlarna borta från dem. Tumlarna tycker inte alls om det ljudet, säger Mats Amundin
Ekolod används för att undvika grundstötning när man går in på grunda vatten som inte är sjömätta. Fishsonden är, som namnet antyder, ett redskap för att kunna se fiskerörelse i vattnet. Mats Amundin menar att många omedvetet låter ekoloden stå på när det inte används.
– Det flesta fritidsbåtsägare vet inte om att det är ett problem. Många fritidsbåtar har ekolod och systemet sätts ofta i gång när man startar motorn.
– Det väldigt få tillfällen då det faktiskt används. Stora fartyg använder ekolodet konstant och ofta de frekvenser som djuren störs av. Det är bara ett slentrianbeteende som är helt onödigt, säger Mats Amundin.
Vad kan man göra?
– Det bästa du kan göra är att helt enkelt stänga av ekolodet när det inte behövs och bara använda sig av de högre frekvenserna.
– Välj utrustning som använder frekvenser över 200kHz, tumlarna eller sälar inte hör dessa frekvenser, säger Mats Amundin.
philip.sunden@folkbladet.se