Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det lägger östgötarna helst på grillen

Grillat fläskkött med potatis, bearnaise och grillad majs – så ser en typisk grilltallrik ut i Östergötland. Det visar Icas årliga grillrapport.

Årets grillsäsong är nu här.

Årets grillsäsong är nu här.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Norrköping2020-05-09 15:00

Nu är grillsäsongen här och Ica har i samarbete med Sifo kartlagt svenskarnas olika grillvanor.

Årets grillrapport visar östgötarna helst av allt grillar fläskkött följt av nötkött och grönsaker.

De mest populära tillbehören är potatis följt av sallad och potatissallad och den mest populära såsen är bearnaise.

Var tredje östgöte uppger att den viktigaste faktorn när de väljer mat till grillen är att den är svenskproducerad. 

23 procent uppger kvaliteten som den viktigaste faktorn, följt av smaken, 16 procent.

En av tio östgötar uppger att den viktigaste faktorn är att den är lokalproducerad.

78 procent föredrar lokala råvaror framför ekologiska och den främsta anledningen till att köpa lokala råvaror är att stötta lokala lantbrukare följt av klimatskäl.

Tre av fyra östgötar önskar att det fanns fler lokalproducerade alternativ i deras matbutik.

– Vi ser att efterfrågan på lokalt fortsätter att öka, inte minst under grillsäsongen då vi verkligen kan njuta av både svenska och lokala råvaror i säsong. Vi jobbar hela tiden för att stötta lokala bönder. De senaste fyra veckorna har vi knutit till oss över 250 nya lokala leverantörer runt om i landet vilket känns roligt inte minst i coronatider när flera små livsmedelsproducenter kämpar, säger Gisela Pinto, ansvarig för lokala leverantörer på Ica, i ett pressmeddelande.

Nära sex av tio östgötar uppger också att de i hög grad väljer mat som är i säsong.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!