Nu är grillsäsongen här och Ica har i samarbete med Sifo kartlagt svenskarnas olika grillvanor.
Årets grillrapport visar östgötarna helst av allt grillar fläskkött följt av nötkött och grönsaker.
De mest populära tillbehören är potatis följt av sallad och potatissallad och den mest populära såsen är bearnaise.
Var tredje östgöte uppger att den viktigaste faktorn när de väljer mat till grillen är att den är svenskproducerad.
23 procent uppger kvaliteten som den viktigaste faktorn, följt av smaken, 16 procent.
En av tio östgötar uppger att den viktigaste faktorn är att den är lokalproducerad.
78 procent föredrar lokala råvaror framför ekologiska och den främsta anledningen till att köpa lokala råvaror är att stötta lokala lantbrukare följt av klimatskäl.
Tre av fyra östgötar önskar att det fanns fler lokalproducerade alternativ i deras matbutik.
– Vi ser att efterfrågan på lokalt fortsätter att öka, inte minst under grillsäsongen då vi verkligen kan njuta av både svenska och lokala råvaror i säsong. Vi jobbar hela tiden för att stötta lokala bönder. De senaste fyra veckorna har vi knutit till oss över 250 nya lokala leverantörer runt om i landet vilket känns roligt inte minst i coronatider när flera små livsmedelsproducenter kämpar, säger Gisela Pinto, ansvarig för lokala leverantörer på Ica, i ett pressmeddelande.
Nära sex av tio östgötar uppger också att de i hög grad väljer mat som är i säsong.