Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det kom ett brev till kommunledningen

NORRKÖPING
För en knapp månad sedan skickade elever på Ektorpsringens skola i Norrköping brev till kommunledningen för att få till en upprustning av deras skolgård. I går mötte kommunalråden Eva Andersson (s) och Li Teske (s) elevrådet på skolan för att diskutera om hur skolgården kan förändras.

Kommunalrådet Eva Andersson i samtal med 10-årige Jesper Kasinski och 9-årige Niklas Karlsson på Ektorpsringens skola. I bakgrunden skolans biträdande rektor Kristina Jerenius och kommunalrådet Li Teske.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Kommunalrådet Eva Andersson i samtal med 10-årige Jesper Kasinski och 9-årige Niklas Karlsson på Ektorpsringens skola. I bakgrunden skolans biträdande rektor Kristina Jerenius och kommunalrådet Li Teske. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2003-10-17 06:00
- Får man fortfarande kvarsittning om man kommer för sent, undrade Li Teske när hon och Eva Andersson anlände till Ektorpsringens skola tio minuter för sent.
Tio elever från låg- och mellanstadiet, lärare och skolans biträdande rektor satt och väntade på politikerna. Både Li Teske och Eva Andersson går runt bordet och tar alla barnen i hand.
- Vi får tacka er för det här brevet, säger Li Teske. Det är precis så här man ska göra om man vill påverka.

Inte trivsam skolgård
Eleverna vill bland annat att basketplanens korgar och fotbollsmålen lagas, att man får ett bollplank och en bandyrink att spela landbandy på. De vill också få parkbänkar under ett tak som finns på skolgården, samt att fler buskar planteras och att en taggbuske tas bort. I dagsläget är skolgården inte speciellt trivsam anser Angelica Danielsson, som är 12 år och går i sjätte klass.
- Det är inget roligt, säger hon. Det finns nästan inget att göra. Vi har inte tillräckligt med pengar för att fixa det här själva.
Det var just därför som eleverna skrev brevet till kommunledningen. Och det är också just därför som kommunalråden kommit på besök. Eva Andersson och Li Teske frågar barnen vad de har för önskemål, och efter en stunds diskussioner i en skolsal följer kommunalråden med några av eleverna ut på skolgården på en rundtur. Där får de se basketkorgarna som behöver få nya nät, bollplanket som saknas och taggbusken som är i vägen. Men om elevernas idéer verkligen kan realiseras vill varken Eva Andersson eller Li Teske svara på i nuläget. De kan inte ge några löften. Förutom då att de ska ta upp skolgårdsfrågan med ansvariga tjänstemän och se om det går att göra något. Sedan ska de komma tillbaka till skolan för ett nytt möte med eleverna.
- Barnen är ganska ivriga att få svar, så det är viktigt att det går fort, säger Eva Andersson.

Går att påverka
Skolans biträdande rektor Kristina Jerenius är nöjd med att kommunalråden kom och diskuterade skolgårdens utformning med eleverna. Men hon har svårt att säga vad mötet gav för resultat och hon vågar inte gissa hur stor chansen är att elevernas idéer till förbättring av skolgården blir verklighet.
- Man pratar och pratar, och det blir inget. Man säger att man inte har råd. Så det vore ju positivt om det blir något.

Hoppas på svar
Hon anser att det vore en positiv signal till eleverna om någon av deras idéer blev verklighet. Det skulle visa eleverna att det faktiskt går att påverka och åstadkomma något av egen kraft.
Och visst hoppas eleverna att deras skolgård ska bli bättre. Att några av deras idéer kan bli verklighet. Men innerst inne förstår de nog att det kan bli svårt. Eller som 10-årige Jesper Kasinski säger:
- Jag hoppas att vi får något svar i alla fall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om