Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Syskonens succé i smörgåstårtans spår

Fias smörgåsbod är lite av en institution. Beläget på Hagagatan har de i minst tre decennier försett Norrköpingsborna med smörgåstårtor. Under onsdagen var det full ruljans, det klassiska bakverkets egna dag.

Natalie Wahren och Sara Pettersson håller upp en räkbomb och en klassisk smörgåstårta. Duon fick mycket att göra under smörgåstårtans dag.

Natalie Wahren och Sara Pettersson håller upp en räkbomb och en klassisk smörgåstårta. Duon fick mycket att göra under smörgåstårtans dag.

Foto: David Gagnert

Norrköping2024-11-13 20:56

Nyheten i korthet

  • Fias smörgåsbod i Norrköping, känd för sina smörgåstårtor, firade smörgåstårtans dag med full ruljans.
  • Ägarna Natalie, Johan och Carl Wahren har drivit stället i över ett år och ser en ökande efterfrågan på smörgåstårtor.
  • Förutom den klassiska smörgåstårtan erbjuder de även en unik variant toppad med bacon och srirachasås, och planerar att introducera en ny variant med örtmajonnäs och kyckling.

– Vi har blivit nedringda, konstaterar Sara Pettersson, efter att ha tagit emot ett av dagens sista samtal minuter innan stängning.

Sara Pettersson har jobbat på Fias smörgåsbod i sex år, först för den förra ägaren, Joakim Sundgren, och sedan augusti förra året för syskonen Wahren. Under smörgåstårtans dag duggar beställningarna tätt, men även annars är hungern efter smörgåstårtor stor i Norrköping.

– Det är kul att se att det stiger rakt uppåt. Intresset ökar och det blir bättre och bättre, säger hon.

undefined
En klassisk smörgåstårta.

Natalie, Johan och Carl Wahren är det som i drygt ett år har fört traditionen med smörgåstårta vidare på Hagagatan. De två sistnämnda står som ägare och driver parallellt fiskleverantören Kosterfiskaren medan Natalie är den som "får snurr på stället". Hon hade många år bakom sig inom kommunen innan hon hamnade bakom disken i smörgåsboden. 

– Jag såg det här som en möjlighet, säger Natalie Wahren.

Fias smörgåsbod har många år på nacken, minst 30, säger Sara Pettersson som har hört många historier om svunna tider av gamla stammisar. Även om det i dag även finns bakelser, kaffebröd och räkmackor så har smörgåstårtan alltid stått i centrum.

undefined
Tack vare mycket reklam och kampanjer på sociala medier har omsättningen för Fias smörgåsbod ökat till glädje för Natalie Wahren och Sara Pettersson.

– Vi levererar tårtor varje dag. Måndag till torsdag så blir det ungefär tre-fyra tårtor per dag medan det på fredagar är 20 tårtor och på lördagar 30 tårtor ut, säger Natalie Wahren.

De flesta stora beställningarna är till dop och begravningar. Det blir leverans till ett och annat bröllop samt fester också.

 – Men vi säljer även många mindre, en, fyra eller åtta bitar. En del vill bara lyxa till det på helgen, säger Natalie Wahren.

Den klassiska smörgåstårtan med räkor och skinka finns så klart på menyn. Men det finns även en unik variant som är toppad med bacon och srirachasås.

undefined
Räkor toppade med bacon samt srirachasås är Fias helt egna variant av smörgåstårta.

– Den är en ny tårta som vi har framställt själva. Den är lite starkare och den har fått bra genomslag, säger Natalie Wahren.

Är det någon annan ny på gång?

– Det är en som vi gnuggar på lite. En som går åt det gröna hållet med örtmajonnäs och kyckling. Vi har tagit fram och provat lite.

Och recepten är hemliga antar jag?

– Absolut! De kan vi inte läcka.

undefined
Fias smörgåsbod är lite av ett arbetarfik där många hantverkare köper sin macka på morgonen och åker till jobbet.

Bra råvaror, och gärna närproducerade, är hemligheten till en bra smörgåstårta, så mycket kan Natalie Wahren avslöja. Någon storätare av bakverket är hon dock inte själv längre.

– Det var gott i början, men om jag får något över numera så tar jag inte hem det med lika stor glädje längre, säger Natalie Wahren.

Karta: Fias smörgåsbod
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!