Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det känns som överförmynderi"

I 30 år har Gunilla Isaksson varit rökare. Sedan januari råder rökförbud för alla kommunanställda på arbetstid. Så Gunilla Isaksson får bara röka på lunchrasten.  Men då måste hon först byta kläder och lämna skolans område.  - Det känns lite som överförmynderi, tycker Gunilla Isaksson. Hon får medhåll av sin kollega Susanne Marlow.

Det känns som överförmynderi. Det tycker både Susanne Marlow och Gunilla Isaksson om kommunens rökförbud för sina anställda.

Det känns som överförmynderi. Det tycker både Susanne Marlow och Gunilla Isaksson om kommunens rökförbud för sina anställda.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2009-01-08 03:00
De arbetar inom kostenheten på Gustav Adolfsskolan, Gunilla Isaksson som husmor och Susanne Marlow som kokerska. Onsdagen var första dagen på jobbet för dem, efter helgerna. Rökförbudet kändes därför både nytt och ovant. - Jag tror inte att jag kommer att kunna sluta bara för att kommunen gör det svårare för oss rökare. Jag har försökt en gång tidigare och då kröp jag på väggarna, berättar Gunilla Isaksson. Hon röker ungefär ett paket om dagen och har tidigare tagit kortare rökpauser på jobbet. Men att ta en rökpaus på fem minuter under arbetstid är inte längre tillåtet. De anställda får bara röka på lunchrasten, som räknas till fritid. - Vi har en halvtimmes rast och då ska vi hinna äta också. Nu tvingas vi dessutom att byta, från arbetskläder till våra privata och lämna skolans område för att kunna ta ett bloss, konstaterar Gunilla Isaksson. Ändra arbetstid
Hon funderar på möjligheten att ändra på sin arbetstid för att just hinna med sin rökpaus på lunchen. - Kommunen gör detta för att vi anställda ska bli friskare. Men jag tycker det är upp till var och en att själv bestämma om man vill röka, säger Gunilla Isaksson. Kommunanställda rökare erbjuds att delta i rökavvänjningskurser som ordnas av Previa och Manpower. Till Previas utbildning har hittills 20 kommunanställda anmält sig. Per-Olov Strandberg är personaldirektör. Han har hittills nästan enbart mött positiva reaktioner till rökförbudet. - Vi gör detta för att hjälpa våra anställda att bli så friska som möjligt. In till chefen
Gunilla Isaksson och Susanne Marlow har fått information om att anställda som bryter mot rökförbudet varnas och sedan kallas till chefen för samtal. - Det handlar om vuxna människor. Vi tänker inte gå in och detaljstyra i verksamheten, lovar Per-Olov Strandberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om