Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det känns som i går..."

Röken, stanken och minnesbilden av när det andra kapade planet kraschade in i Word Trade Center.För tio år sedan blev Norrköpingsbon Håkan Thelin ögonvittne till historiens värsta terrorattack.- Man blir förvånad att det är tio år sedan. Det känns som igår. Allt sitter på näthinnan, oerhört starkt, säger Håkan Thelin.

"Hela min utlandstjänstgöring har gett nya perspektiv. Jag tycker inte att det finns några större problem i Sverige. Folk klagar på så triviala saker" säger Håkan Thelin.

"Hela min utlandstjänstgöring har gett nya perspektiv. Jag tycker inte att det finns några större problem i Sverige. Folk klagar på så triviala saker" säger Håkan Thelin.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2011-09-10 03:00

Det var i mitten av juli 2001 som Håkan Thelin flyttade till New York med familjen för att börja arbetet som polisrådgivare åt Sveriges FN-delegation. Han minns att de vid tiden för katastrofen hade fullt upp med vardagsbestyren att komma till rätta i tillvaron i New York-förorten Hastings on Hudson.

Den 11 september var en dag med klart väder och god sikt. Håkan Thelin kom som vanligt till jobbet vid åttatiden på morgonen, men den vackra dagen kom att bli allt annat än vanlig. När han var ute i cafeterian vid fem i nio hörde han på tv:n att det ena tvillingtornet brann.

- Jag hade fönster åt norr, men militärrådgivaren hade fönster åt söder. Jag gick över till hans rum och såg när det andra planet kom och hur det flammade upp i byggnaden. I det ögonblicket när man stod där och såg vad som hände förstod man inte omfattningen på allt.

Minns lukten
Han berättar samlat om rykten om flera plan och den oro och nervositet som spreds på kontoret då delegationsbyggnaden låg nära andra potentiella mål som FN-skrapan, Chrysler building och Empire State building.

- Vi fick höra att Manhattan var avstängt. Vi som inte bodde nära var införstådda med att vi skulle få kvarta på delegationen. Ute var det som om ett lämmeltåg norrut av fotvandrare när bussarna inte gick. Men på eftermiddagen började pendeltågen gå. Det fanns ingen tidtabell, man fyllde bara på tågen.

Redan dagen efter gick pendeln till jobbet som vanligt - men Håkan Thelin, som bodde nära flygplatsen LaGuardia minns den märkliga tystnaden under den vecka som flygplanstrafiken stod still. Ett annat minne är den motbjudande stanken av brända människokroppar när blåsten låg på från det håll där räddningsarbetet pågick.

Men han berättar också om en speciell stämning och en varm medmänsklighet som följde efter terrorattacken. Butikspersonal som sålde sportskor gick ut på gatan och gav bort gympaskor till kvinnor i högklackat eller folk som kom i strumplästen.

- New York-borna är kända som ganska tuffa. Men folk blev annorlunda mentalt, brydde sig mer om varandra och visade omtanke.

Nya perspektiv
När vi pratar om skakande upplevelser som kryper innanför skinnet kommer dock andra händelser än terrorattacken upp. Han nämner insatsen som polis vid Malexanderrånen och utlandstjänstgöringen i Angola efter det långa inbördeskriget. Landets svåra situation med minor hörde till de svåraste i världen. Fälten var områden som man skulle undvika, medan vägarna var säkrare.

- Jag kom på mig själv med att instinktivt undra om jag var säker när jag var ute på en svensk sommaräng, berättar Håkan Thelin.

- Hela min utlandstjänstgöring har gett nya perspektiv. Jag tycker inte att det finns några större problem i Sverige. Här klagar folk på så triviala saker. Det kan vara en Robinsondeltagare som har fått en sticka i fingret eller hål i gatorna - sådant som är peanuts egentligen. Se på svälten i Somalia eller Kenya, där barn dör.

Ville se Usama dömd
Efter katastrofen reagerade USA som om landet befann sig i krig och förklarade krig mot terrorismen. Håkan Thelin suckar åt det.

- Administrationen var i chock och hade behov av att agera kraftfullt. Det var förskräckligt. Jag hörde George W Bush säga i en intervju att han inte tycker att han har gjort något fel, utan att han var tvungen att fatta en del kontroversiella beslut.

- Men den rättsäkerhet som sattes ur spel var monumental med telefonavlyssningar, gripanden och Guantanamo...

Håkan Thelin ser inte heller dödandet av terrorledaren Usama Bin Laden som någon framgång.

- Det hade varit bättre att ställa honom inför rätta, men det var väl också bestämt från början. Om han skulle sitta i Guantanamo var man väl rädda att det skulle skapa nya terrorangrepp...

Hur tänker du idag när terrorismen kommit närmare oss?

- Det som hände i Norge är förskräckligt naturligtvis.

Hur tänker du kring det och dådet i Stockholm?

- Att det är bra att vi har en säkerhetspolis. Det är lite fult med underrättelseverksamhet, en del tycker inte att vi ska ägna oss åt det - men det behövs.

"Sett det mesta"
Ibland har minnesdagar av katastrofer ifrågasatts för att de river upp sår och känslor på nytt, men Håkan Thelin tycker att det är fint att man hedrar och minns offren. Själv har han inga särskilda planer för söndagen, men han kommer troligen att följa det minnesprogram som SVT ska sända. I dag är Håkan Thelin pensionär. Han spelar bland annat tennis och golf och berättar att familjen har fått ett nytillskott - golden retrivern Madison. Någon större längtan tillbaka till New York har han inte.

- Jag tycker att jag har sett det mesta där. Men jag var aldrig uppe i Twin Towers. Jag minns att vi sa: "De finns ju kvar - vi kan åka upp i dem senare". Det var mycket att se och uppleva, men vi kom aldrig dit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om