Saken gäller omfattande avverkningar av träd på ön Hönsskär som är belägen mellan Marby och Unnerstad i inre Bråviken. Stefan Arrelid, ordförande i Naturskyddsföreningen sa till Folkbladet den 13 december 2013 att de uppskattade antalet fällda träd till ett 50-tal med en diameter större än 20-25 centimeter där de största hade en grovlek på cirka 70 centimeter och en ålder på 150 år. Eftersom ingen ansökan om dispens från Miljöbalkens bestämmelser om strandskydd lämnats in ansåg föreningen att ett brott mot lagen begåtts. Man hänvisade även till ett kommunalt idéskissprogram där Hönsskär betecknas som ett ”för allmänheten tillgängligt naturområde”.
Lars-Erik Hjortstig, förvaltare för området åt Bråviksstaden AB och den som tog initiativ till avverkningarna sa att han inte förstod att man skulle söka strandskyddsdispens och att han tyckte det var trist att han bommat det. Han lovade att sätta sig ner med Naturskyddsföreningen och konferera och gå dem till mötes genom trädplantering.
Eftersom det i Unnerstad och Marby nu planeras för nyexploatering av bebyggelse menar Naturskyddsföreningen att det är ännu viktigare att kvarvarande natur blir tillgänglig för rekreation och naturupplevelser för de närboende. Efter att anmälan lämnades in för ett år sedan bad Bygg- och miljöskyddskontoret kommunekologerna på Tekniska kontoret att inkomma med ett yttrande över vad som hänt på Hönsskär.
– Sedan dess har inget hänt utan förfrågan har blivit liggande på Tekniska kontoret utan åtgärd och vi kan inte tolka denna senfärdighet på annat sätt än att kommunen inte ser allvarligt på att miljöbrott sker, säger Stefan Arrelid och frågar sig om det kanske kan bero på att man inte vill stöta sig med HSB.
Någon trädplantering från förvaltarens sida har heller inte skett under året som gått.
– Man gick oss till mötes på så sätt att man lämnade kvar virket till nytta för insekter, lavar mossor och svampar. Det var väl inget ekonomiskt värde i det. I övrigt känns det som att det går åt fel håll. Man har ju tagit bort ännu mer och bland annat anlagt gräsmattor.
Stefan Arrelid menar att man som besökare ska kunna tillgodogöra sig området och naturen utan att känna att man klampar in på de boendes tomter.
– Även om det är allmän mark i mitten hela vägen ut känns det som att man är väldigt nära tomterna och det är ju något som nu har förstärkts när träden är borta och man har anlagt gräsmattor.
– Vi hade en muntlig kommunikation, sedan har det kommit upp nu att vi ska yttra oss även skriftligt. Vi pratade om utsikterna att driva strandskyddet, men bedömde utsikterna som ganska små att vinna. Men inställningen är ju att det har skett ett övergrepp på naturmark med ett visst värde, säger kommunekolog Rickard Fredriksson på Tekniska kontoret.
Eftersom man nu är i en situation där allt redan är borta menar han att situationen inte längre är akut. Därför har man prioriterat att jobba med andra områden istället.
– Naturvårdsmässigt har vi därför bedömt det som mer angeläget att jobba med bevarandet av natur i de delar som nu är på väg att exploateras för nybyggnation. Visst kan vi gå vidare och kräva återplantering och ett återställande på Hönsskär, men det tar ju väldigt lång tid innan det blir återställt. Men än är inte sista ordet sagt, säger Rickard Fredriksson.