"Det känns mycket smärtsamt" <I>Bengt Olof Dike kommenterar uteslutningen från moderaterna</I>
NORRKÖPINGBengt Olof Dike har varit aktiv politiker i snart 50 år. Nu har moderaterna slängt ut honom från partiet. Han är för obekväm.- Det känns mycket smärtsamt, säger han. Men min yngsta dotter, som är operasångerska, har precis fått strålande recensioner i Svenska Dagbladet. Det överskuggar allt det tråkiga.
Jag tycker moderaterna pratar för lite ideologi, säger Bengt Olof Dike. Det sociala ansvaret är oerhört viktigt. Vi ska ta hand om våra svagare bröder och systrar. Det är viktigare än sänkta skatter. FOTO: ANDREAS SKOGH
Foto:
- Familjen är den grund på vilken hela samhället vilar, säger han. Jag har tät kontakt med mina tre döttrar och tre barnbarn.
Han tycker man ska hålla ihop äktenskapet, men själv är han skild.
- Jag är emot skilsmässor och tycker man ska hålla ihop så långt som möjligt. Om det inte finns dolt våld eller alkoholism med i bilden förstås. Rent allmänt tycker jag det är för lätt att skiljas i dag. Det är fel när mer än hälften av alla äktenskap spricker. Vi har ingen bra familjelagstiftning i det här landet. Familjens roll har urholkats och hemmets betydelse minskat. Det innebär också att ungdomar i dag inte har någon inre plattform.
Bengt Olof Dike berättar att han nyligen stod utanför biblioteket och väntade på att det skulle öppnas.
- Då var det några smågrabbar där som slängde skräp på gatan. När jag sa att de skulle plocka upp det, svarade de bara "det var inte jag som slängde det". Det hade varit otänkbart när jag växte upp. Då hade vi kristendomsundervisning i skolan och fick lära oss vad som var rätt och fel, både där och hemma. Men respekten för sanningen och det som är rätt håller på att försvinna. När jag var liten var det självklart att man inte kunde ljuga utan att det fick följdverkningar.
<b>Proletär miljö</b>
Bengt Olof Dike växte upp på en bondgård i Blekinge.
- Den bygden på 50-talet var en karg miljö, som präglades av det stora stenbrott som låg där. Kommunistpartiet var det största partiet. Det kan jag förstå. Stenarbetarna hade det eländigt. Det var oerhört svåra förhållanden. Men man märkte inte av motsättningarna i byn, även om de naturligtvis fanns i botten.
Föräldrarna var lantbrukare och röstade på dåvarande högerpartiet.
- När jag var fjorton år delade jag ut valsedlar för högerpartiet för första gången.
Bengt Olof Dike var aktiv i högerns ungdomsförbund och blev så småningom distriktsordförande.
- Då hade vi 35 000 medlemmar, alla med rösträtt. I dag har MUF 6 000 medlemmar, varav hälften inte har rätt att rösta. De är för unga. Så när Tove Lifvendahl har höjt rösten, har hon bara haft 3 000 röster bakom sig. Med tanke på det har det ibland känts konstigt att det hon sagt fått så stort genomslag i media.
Han är kritisk till många av dagens politiker.
- De demokratiska partierna tappar medlemmar. Det är bara en liten klick kvar som bestämmer. Vi har fått en broilergeneration som vuxit upp inom politiken. De har aldrig varit ute och jobbat i verkligheten. Ändå sitter de i maktställning i både kommuner och landsting.
<b>Började på HD</b>
Bengt Olof Dike själv arbetar som journalist. Han började som politisk redaktör på Helsingborgs Dagblad. 1979 blev han erbjuden jobb på NT. Hela tiden har han haft olika politiska uppdrag, främst inom kyrkan.
- Jag har lagt ner mycket energi på att försöka förhindra skilsmässan mellan kyrkan och staten. Bland annat för att jag anser att staten stått som garanti för att kvinnoprästmotståndarna inte kommit någonstans. Så länge staten fanns där, fanns där också en garanti för att kvinnliga och manliga präster behandlades lika.
En del av moderaternas kritik mot Bengt Olof Dike har varit att han läckt information från interna politiska möten.
- Det finns hos politiker en inställning att allt arbete ska skötas internt. Men det de politiska partierna inte kan sköta öppet, det ska de inte sköta alls. Politikerna är i väljarnas, skattebetalarnas, tjänst. Det glömmer många.
<b>Ångrar inget</b>
Bengt Olof Dike slutade på NT efter en lång och segdragen konflikt med chefredaktören. Och nu har han blivit utesluten ur moderaterna. Är han en besvärlig typ? Själv skrattar han bara åt frågan.
- Jag tycker man ska stå för sin uppfattning. Och jag tycker man har skyldighet att slå larm om något är fel. Jag ångrar definitivt inte att jag slog larm om de dubbla kyrkoarvodena, även om jag nu vet vad konsekvensen blev. Det skulle ju innebära att den egna personen var viktigare än saken. Och det får den aldrig bli inom politiken. Dessutom är inte sista ordet sagt i den här saken än. Jag tänker gå vidare. Och jag har mycket stöd. Dessutom är jag övertygad om att sanningen kommer fram till slut.
Trots uteslutningen är Bengt Olof Dike fortfarande moderat.
- Jag tycker uteslutningen är fullständigt grotesk, men man får inte bli bitter i politik. Jag står fast i min ideologi. Och jag har alltid varit anti-socialist. Jag har sett socialismens framfart i världen. Socialism är så materialistisk. Det blir ett krasst samhälle. Människor vill ha gemenskap och närhet.
När Bengt Olof Dike vill koppla av går han på teater eller konsert.
- Jag är mycket kulturellt intresserad. Och jag läser mycket.
Han har kvar föräldragården i Blekinge.
- Dit åker jag så ofta jag kan. Där har jag en stor tomt. Det finns inget som är så själsligt stimulerande som att gå efter gräsklipparen. Då får man verkligen möjlighet att tänka.
Vad som än händer tänker Bengt Olof Dike fortsätta vara en del av den politiska debatten.
- Vissa saker kan man inte låta stå oemotsagda. Vi finner oss alltför lätt i vad överheten bestämmer i det här landet.
Namn: Bengt Olof Dike.
Bor: Norrköping.
Familj: Tre döttrar och tre barnbarn.
Aktuell: Utesluten ur moderaterna.