Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det känns kul att lilla Norrköping kan sticka ut"

Under tisdagen besökte Folkbladet Bråvallagymnasiets svetsutbildning som förra veckan utsågs till Sveriges bästa IW-utbildning.

En IW-behörighet innebär att man kan arbeta som svetsare i ungefär 30 länder: "Det är flera som hamnar utomlands efter examen. Innan corona jobbade tre av våra studenter på ett stort kryssningsfartyg", säger Stefan Törnqvist, lärare.

En IW-behörighet innebär att man kan arbeta som svetsare i ungefär 30 länder: "Det är flera som hamnar utomlands efter examen. Innan corona jobbade tre av våra studenter på ett stort kryssningsfartyg", säger Stefan Törnqvist, lärare.

Foto: Axel Johansson

Norrköping2021-05-14 15:00

Som vi rapporterade förra veckan är det branschorganisationen Svetskommissionen som prisar svetsutbildningen. IW står för internationell svetsare och är en särskild behörighet som efter examen kvalificerar eleven att arbeta med diverse olika typer av svetsjobb.

För ungefär två år sedan flyttade utbildningen från Ebersteinska gymnasiet till nya lokaler på Bråvalla. 

En framgångsrik flytt, enligt skolans rektor Åsa Stenmark.

– Vi har fått helt otroliga lokaler sen vi flyttade hit. Vi har helt andra ytor att röra oss på och vi har lektionssalar i anslutning till verkstäderna. Det har blivit riktigt, riktigt bra, berättar hon när hon leder mig fram till svetselevernas verkstäder.

Stefan Törnqvist är lärare på svetsutbildningen och stolt över utmärkelsen.

– Det var härligt och kul med lite uppmärksamhet. Det är aldrig fel! Sen vet jag inte riktigt vad vi gjorde rätt men uppenbarligen någonting, säger han och skrattar.

Han hoppas att priset kan medföra att fler söker sig till utbildningen.

– Det är en efterfrågad kompetens. Vi skickar egentligen inte ut tillräckligt med elever på arbetsmarknaden. Vi skulle kunna få ut många fler om vi hade fler sökande.

– Det är få elever som söker sig till den här utbildningen trots att branschen skriker efter kompetent personal, instämmer Åsa Stenmark.

Ungefär 60 skolor i Sverige erbjuder svetsutbildning med IW-certifikat.

– Det här priset blir ett kvitto på att vi är duktiga. Sen är det kul att lilla Norrköping kan sticka ut. Vi är ju en gammal industristad så det känns viktigt att kunna föra det vidare.

I ett av båsen där svetseleverna tränar upp sin teknik står andraårseleven Abdi och övar på en metallbit. 

Han hoppas få jobb på Holmen efter examen.

– Jag skulle ha fått sommarjobb där i sommar men tyvärr satte corona stopp för det, säger han.

Hur kommer det sig att du sökte dig till svetsutbildningen?

– Jag var lite osäker i början men efter att ha fått testa kände jag att svets var min grej. Och det är roligt. Ibland bränner man sig och det kan vara svårt men vi har bra lärare som är duktiga på att förklara och hjälpa till. Sen känns det bra att det lätt kan leda till jobb.

Till hösten ska Bråvallagymnasiet satsa ännu hårdare på svetsutbildningen. Platserna i verkstaden ska utökas och man kommer även erbjuda en YH-utbildning, Rörtekniker med svetscertifikat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!