Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det kan knappast bli sämre än det är idag"

Kommunen startar ett team för att hjälpa människor som både har missbruksproblem och en psykisk sjukdom. Inledningsvis ska tre anställda jobba för att skapa kontakter med personer som har dubbeldiagnoser. Hos polisen välkomnar man satsningen.  - Det kan knappast bli sämre än vad det är i dag, säger kommissarie Dick Gudjonsson.

Foto: Svensson Robert

NORRKÖPING2008-01-11 03:00
Polisen kommer ofta i kontakt med människor som har en dubbeldiagnos. Flera gånger varje vecka måste man omhänderta människor som är våldsamma och utåtagerande. I slutet av december gjorde till exempel en 36-årig missbrukare inbrott på sjukhusapoteket, sedan han hade blivit avvisad från den vuxenpsykiatriska kliniken. Hos polisen finns en frustration över vad den kan och får göra. - Om personerna är störande eller kraftigt beru sade så kan de placeras några timmar i polisarresten. Men många av de här människorna är så pass sjuka att de behöver hjälp. En del hör inte ens hemma hos oss. De har inte begått något brott och är inte ordningsstörande, säger Dick Gudjonsson. Tjuvstartar
Han upplever dialogen mellan de tre myndigheterna; kommun, landsting och polis som god. Man är medveten om problemen men fram till nu har inte mycket hänt anser Dick Gudjonsson. - För polisen är detta ett stort problem, som dessutom orsakar störningar i samhället. Insatserna tar tid från vårt vanliga polisarbete, konstaterar Dick Gudjonsson. I arbetet för att hjälpa människor med dubbeldiagnos, är tanken att landstinget ska ingå som samarbetspartner. Men Norrköpings kommun tjuvstartar med projektet. - Vi kan inte vänta utan drar igång nu säger Margareta Öst, socialdirektör. Socialnämnden och omsorgsnämnden inser att det är bråttom. Prioriterade är de som saknar bostad. - Viktigt är att skapa relationer till personerna som det handlar om och att bygga upp ett förtroende. Grundidén för att arbetet ska fungera, är det vardagssystem som i dag finns med vård och omsorg. Även om det kan komma att behövas extra stöd, till exempel när det gäller boendet. Det ska också vara lätt att komma i kontakt med psykiatrin, säger Margareta Öst. Carin Tyrén är verksamhetschef för den vuxenpsykiatriska kliniken vid Vrinnevisjukhuset. Hon tror också på teamarbete för att kunna hjälpa personer med dubbeldiagnos. - Många människor i den här gruppen är inte så motiverade till behandling. Arbetet måste därför vara mera uppsökande och man måste ta dessa människor i farten. Tyrén betonar också vikten av att göra gemensamma insatser och att berörda myndigheter arbetar tätt tillsammans. Idén från Huddinge
Idén med att arbeta uppsökande och i team har Norrköpings kommun hämtat från Huddinge. Den senaste inventeringen i Norrköping (som gjordes 2006 och av landstinget) visade att det då fanns ett 70-tal människor som både hade missbruksproblem och en allvarlig psykisk sjukdom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om