Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det här var ingen bra sommar för huden"

NORRKÖPING
Den här sommaren har vi njutit av solen. Men det är inte bara härligt. Det kan vara farligt också.
Allt fler drabbas av hudcancer. Mest ökar basaliom. Något som förr mest drabbade äldre människor. I dag är det 30-åringar, eller ännu yngre, som får diagnosen.

Den relativt lindriga formen av hudcancer som kallas basaliom ökar markant hos unga. "Det här har inte varit någon bra sommar för huden", säger Jan Sokolski, klinikchef för hudkliniken på Vrinnevisjukhuset.
FOTO: JANNE FORSBY

Den relativt lindriga formen av hudcancer som kallas basaliom ökar markant hos unga. "Det här har inte varit någon bra sommar för huden", säger Jan Sokolski, klinikchef för hudkliniken på Vrinnevisjukhuset. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2002-08-23 00:00
Effekterna av den här sommaren märks först om tio, femton år.
- Det här har inte varit någon bra sommar för huden, säger Jan Sokolski, klinikchef för hudkliniken på Vrinnevisjukhuset. Mycket solsken och dessutom har ozonskiktet varit tunnare än tidigare.
Det finns tre typer av hudcancer:
? Basaliom
? Skivepitelcancer
? Malignt melanom
Basaliom är en beskedlig form av hudcancer som ytterst sällan sprider sig.
- Men om den får sitta kvar kan den ge besvärliga sår som kan vara svåra att behandla, säger Jan Sokolski.
Basaliom kommer oftast i ansiktet eller på bröstet och ryggen.
- Om man får det på ryggen eller bröstet är det ofta en röd fläck som fjällar, ungefär som eksem eller psoriasis. I ansiktet är det vanligtvis en knuta som växer. Hudfärgad och glänsande. Ibland kan det bli sårbildning.
Det finns tre olika varianter av basaliom, typ 1, typ 2 och typ 3. På bröstet och ryggen är det oftast typ 1.
- Den kan man skära bort, säger Jan Sokolski. Det är den vanligaste behandlingen i ansiktet. På bålen behandlar man ofta genom att skrapa, frysa eller bränna bort. Har man skurit är det ingen risk att tumören återkommer.
- Med typ 2 och 3 är det också liten risk för spridning, men där har man ändå återkommande kontroller efter behandlingen.
Varje år drabbas omkring 20 000 svenskar av basaliom.

<b>Elakartad</b>
Skivepitelcancer är mer elakartad än basaliom.
- Den kan sprida sig, men det är ovanligt.
Aktiniska keratoser är sträva fläckar, oftast i ansiktet eller på handryggen. Det är cellförändringar som kan utvecklas till skivepitelcancer om inte fläckarna tas bort. Behandlingen är enkel. Fläckarna kan snabbt frysas bort.
Den mest elakartade formen, malignt melanom, drabbar varje år 1 600 svenskar.
- Utgången beror helt på hur tjock tumören hunnit bli, säger Jan Sokolski. Om den upptäcks tidigt kan sjukdomen botas.
Det mest typiska för malignt melanom är att leverfläckar ändrar färg och form.
- Tyvärr finns det också ett litet antal ofärgade fläckar som kan vara elakartade. Därför är det jätteviktigt att man tittar på alla fläckar eller knutor som växer.

<b>Farlig sol</b>
Att hudcancer hänger ihop med för mycket solande visar bland annat det faktum att malignt melanom drabbar dubbelt så många på Västkusten som i Norrland.
- Solen är huvudorsaken, säger Jan Sokolski. Det absolut viktigaste att tänka på är att aldrig utsätta små barn för solen. Barn under ett år ska överhuvudtaget inte vistas i solen. Äldre barn ska ha solskydd och kläder på sig. När de badar ska de ha kläder på sig så fort de kommer upp ur vattnet. Man vet att det finns ett samband mellan malignt melanom och att man bränt sig i barndomen.
Även vuxna ska ta det försiktigt med solandet.
- Det är alltid farligt att bränna sig. Den som inte kan bli brun ska helst helt undvika solen. Och även om man blir brun ska man vara försiktig och använda solskydd. Sedan ska alla undvika att vara ute i solen mellan klockan elva och två mitt på dagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om