"Det här är ohållbart"
NORRKÖPING: Gråstarrsoperationer ska prioriteras. Men tre miljoner kronor extra, som landstinget avsatt, är långt ifrån tillräckligt. - Vi behöver minst det dubbla för att vara lika bra som övriga landet, säger Mariann Abrahamsson, klinikchef på ögonkliniken i Norrköping.
"För att få en gråstarrsoperation i Norrköping måste patienten ha sämre än körkortssyn. Det är hårdare regler än för övriga svenskar, säger Mariann Abrahamsson, klinikchef vid ögonkliniken i Norrköping. Foto: Anita Kjellberg
Foto:
- I dag måste man se mycket dåligt innan det kan bli fråga om en gråstarrsoperation här, berättar Mariann Abrahamsson.
Näst sämst
Jämfört med övriga landet är landstinget i Östergötland näst sämst när det gäller antalet gråstarrsoperationer. Det är bara Jämtland som har en sämre operationsfrekvens per 100 000 invånare.
- Östgötarna måste få samma vård som övriga svenskar. Det här är inte hållbart i längden, säger Mariann Abrahamsson som tillsammans med sina kollegor räknat ut att man minst behöver 6 miljoner kronor extra för att kunna leva upp till de nationella rekommendationerna.
Enligt hälso- och sjukvårdsnämnden ska man nu komma tillrätta med problemområdet: Gråstarrsoperationer i Östergötland.
Christian Gustavsson (m) vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden menar att man prioriterat så att det ska bli en återställning av ögonkliniken.
2 000 operationer
- En återställning av ögonkliniken handlar det inte alls om, säger Mariann Abrahamsson. Förra året gjordes totalt 2 600 gråstarrsoperationer i Östergötland (Norrköping och i Linköping). I år skulle man behöva göra 900 operationer extra, alltså 3 500 ingrepp. Detta för att östgötarna ska få samma vårdkvalité som övriga svenskar.
- Tre miljoner kronor täcker inte dessa operationskostnader. Bara materialkostnaden för den konstgjorda linsen som behövs går på drygt två miljoner kronor, fortsätter Mariann Abrahamsson.
I ett par år har man på ögonkliniken i Norrköping haft en vakant tjänst på kirurgsidan. Men nu har man anställt en gråstarrskirurg och är även på gång att rekrytera nya sköterskor.
- Så vi har resurser. Nu är det bara pengarna som fattas, fortsätter Abrahamsson.
Att prioritera om på ögonklinken går inte heller.
Större komplikationer
Kön till en gråstarrsoperation är dock inte lång. I alla fall inte i statistiken. Anledning: Patienterna sätts inte upp på någon väntelista förrän de ser ganska illa.
- Det handlar om körkortssyn, säger Mariann Abrahamsson.
Och att söka sig till något annat landsting för en gråstarrsoperation går inte.
- De måste ha beslut av oss och det får de inte eftersom vi har hårdare indikationer här, säger Mariann Abrahamsson.
Hon framhåller också att ju längre en gråstarrspatient väntar desto större är risken för komplikationer.
- Dessutom blir operationstekniken mycket svårare, avslutar Abrahamsson.