"Det här är missvisande och gör att pensionärerna blir kritiska"
Tiden i hemtjänsten förvirrar. - Vi måste hitta ett annat räknesystem. Det måste vara behovet som ska styra antalet hemtjänsttimmar, säger kommunalrådet Rita Eklund, som ansvarar för vård- och omsorgen i kommunen.
Om genomsnittstiden som idag är 38 minuter har minskat kan inte heller Rita Eklund svara på.
- Men det borde den inte ha gjort. Det borde istället ha blivit mer tid till vårdtagaren eftersom vi har blivit mer effektiva, fortsätter hon.
Försöksprojekt
Att tiden inte räcker till för personalen är ett välkänt dilemma inom hemtjänsten. I kommunen pågår just nu ett försöksprojekt för att de som har hemtjänst verkligen ska få den tid som står i vårdplanen och som de betalar för.
Det är hemtjänsten i Haga som är i färd med att prova ett nytt planeringssystem för att effektivisera ännu mer så att personalen ska kunna vara hos vårdtagaren så mycket som möjligt.
- Som det är i dag har vi svårt att leva upp till det som står i vårdplanen. Men vi strävar efter kunna utföra allt enligt brukarens önskemål, säger Anita Milered, områdeschef för bland annat Haga hemtjänst.
Den knappa tiden hos vårdtagaren beror bland annat på att personalen ska göra allt mer i dag.
Positivt för personalen
Det här tycker Ingeli Larsson, fackordförande för Kommunal, sektion 6, i Norrköping, är på gott och ont.
- Det är positivt att våra medlemmar har fått ett mer omväxlande jobb i dag. Förr var det åtta timmar hemma hos pensionärerna som gällde när de jobbade åtta timmar, säger Ingeli Larsson.
Men Ingeli Larsson anser att det är dåligt att biståndshandläggarna på kommunen använder sig av antalet timmar.
- Det är missvisande och gör att pensionärerna blir kritiska, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!