Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det handlar om livräddning" <I>Sparförslag retar brandförsvarets vattendykare</I>

NORRKÖPING
- Killen ramlade i vattnet ute vid Djurön. Vi satt redan i dykbussen och satte fart dit ut. Vi dök och hittade honom. Då hade han legat i vattnet i 20 minuter men han klarade sig utan skador. Han kom upp på brandstationen efteråt och vi hade tårtkalas. Det kändes otroligt bra.

Göran Olsson är räddningsledare för Norrköpings vattendykare. Fem minuter efter larm kan de vara i Strömmens vatten.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Göran Olsson är räddningsledare för Norrköpings vattendykare. Fem minuter efter larm kan de vara i Strömmens vatten. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2002-12-04 00:00
Det är Göran Olsson, räddningsledare för dykarna i Norrköpings brandförsvar som berättar.
Han är minst sagt upprörd över förslaget i kommunbudgeten att ta bort vattendykarna.
- Hur mycket är ett människoliv värt? De som säger att vi inte räddar liv vet inte vad de pratar om. Det händer inte varje år i Norrköping men killen vi fick upp vid Djurön för 15 år sedan hade inte levat idag om vi inte hade varit där och fått upp honom.
- Innan vi kommit dit hade en man dykt i och försökt hitta grabben utan att lyckas. Man såg inte ett dugg utan vi måste känna oss fram och det var så vi lyckades hitta honom.

<b>Kan inte djupdyka</b>
Att ersätta vattendykarna (vad vi andra brukar kalla grodmän) med s k ytvattenlivräddare är enligt Göran Olsson inte alls tillräckligt.
- Ligger det en person och flyter så kan en yträddare vara tillräckligt. Men att ge sig ner och leta i grumligt vatten går inte. Som ytvattenräddare har vi bara cyklop. Att gå ner på djupet med den utrustningen är helt enkelt inte tillåtet, det är för riskabelt.
Brandförsvaret i Norrköping har idag 18 man som är utbildade vattendykare. Det är samma personer som också är rökdykare. Det handlar inte om att slopa tjänster.
Besparingen, som är 200000 till 250000 kronor per år, ligger på materiel och utbildning. Grundutbildningen är sju veckor för att man ska få motsvarande marinens A-certifikat. Efter det sker den fortlöpande utbildningen och dykträningen internt.

<b>Redo att rädda</b>
En speciellt utrustad vattendykarbuss används vid utryckningar.
- Det finns andra skäl att behålla vattendykarna än ren livräddning, anser Göran Olsson.
- I samband med fyrverkerierna vid Strömmen låg vi till exempel redo att ingripa om någon skulle ramla i vattnet.
- Vid drunkningsolyckor kan det vara så att vi får gå i vattnet och ta upp kroppen, även om det kanske är för sent för att rädda livet. Hur ska vi sedan göra, bara åka därifrån och låta polisen dragga?
- Jag kan förstå att kommunen måste spara pengar. Men det vi kosar måste å att spara på något annat. Vi kan vara vid Strömmen, klara att dyka, fem minuter efter larm. Ingen vet när det kan handla om att rädda liv nästa gång, säger Göran Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!