Det går att bygga billigare
NORRKÖPING- Det går att bygga billigare bostäder. Det påstår Jens Helin. Han är VD och hälftenägare i Framtidsstaden AB som har sin bas på Vårfruvägen i Kolmården. Idén är att bygga och själv förvalta hyreslägenheter som folk har råd att bo i. Ungefär som allmännyttan, alltså. Fast Jens Helin säger att han tjänar pengar - också.
Utearmaturen är ett exempel på Framtidsstadens sätt att pressa kostnaderna. Kuporna är i plast och betydligt billigare än motsvarande i glas. Vi jobbar med varje detalj för att pressa kostnaderna, berättar Jens Helin, VD och hälftenägare i företaget. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Startkapital hade de fått ihop på fastighetsaffärer. Nu ville de gå vidare. När en stor del av regleringarna på bostadsmarknaden försvann så öppnades nya möjligheter att bygga på ett nytt sätt.
- Vi var intresserade av att äga och förvalta husen själva. Inte bara av att bygga billigt.
<b>200 lägenheter</b>
Idag förvaltar företaget ca 200 lägenheter, bland annat i Söderköping och Kolmården. Ett tiotal projekt har Framtidsstaden hunnit med hittills.
Det största är 47 lägenheter på Bo 01, den stora bostadsmässan i Malmö. Kostnaderna för bland annat mark gjorde att man där fick gå ifrån den grundläggande idén och sälja lägenheterna med bostadsrätt.
- Det är ett undantag, säger Jens Helin.
<b>Självklarheter</b>
Egentligen är det inga hemligheter med Framtidsstadens sätt att fungera. När Jens Helin berättar om företagets idé låter det självklart och det märkliga är snarast att inte alla gör likadant.
- Vi börjar med ekonomin, att bestämma hur mycket det får kosta. De flesta gör tvärt om, bestämmer vad de ska göra och sedan får det styra kostnaderna.
Inte oväntat har han själv en bakgrund som ekonom, inte som tekniker.
<b>Konkurrens ur spel</b>
Steg 2 är att leta reda på vem som vill göra jobbet billigast.
- Konkurrensen är satt ur spel på många orter. Det har vi märkt när vi gått ut och begärt offerter och alla kommer med samma pris.
- Rörjobben på Bo 01 gjorde en Norrköpingsfirma som visade sig vara betydligt billigare än Skåneföretagen trots resor om mer arbetstid, berättar Jens Helin.
- Det betyder inte att vi försöker pressa våra leverantörer till det yttersta. Vi vill ha ett förtroendefullt samarbete där vi diskuterar fram en rimlig nivå.
<b>Billiga lampor</b>
Ett exempel:
I radhusområdet i Kolmården finns ett par dussin utebelysningar. Får arkitekten råda kan de ofta kosta flera tusen kronor styck. Framtidsstaden hittade belysningar för 300 kronor styck, en icke obetydlig besparing.
- Det gäller att vara aktiv, många leverantörer får man leta upp exempelvis via internet, säger Stefan Kronkvist som ansvarar för förvaltningsdelen i Framtidsstaden.
Själva fastighetsskötseln är utlejd till lokala entreprenörer.
- Numera är det också många som hör av sig med erbjudanden, säger Jens Helin.
<b>Helst trä</b>
En del av affärsidén är också att satsa på trä.
- Vi anlitar trähusfabrikanter som får leverera en trästomme. Därifrån går vi vidare och diskuterar öppet med olika entreprenörer.
En del i tänkandet är att utnyttja lågsäsongen för trähus-fabrikanter och andra företag i byggsvängen. Köpa jobb under vintern, alltså.
Verksamheten är inte alldeles oomstridd.
- I en kommun var det så gott som klart att börja bygga. Vi var beredda att sätta igång. Då fick vi besked från kommunen att ett stort byggföretag gått in och köpt upp all mark vi planerat för. Så alla gillar inte vad vi håller på med, säger Jens He-lin.
<b>Söderköping</b>
Hittills har Framtidsstaden genomfört ett tiotal projekt. Bland annat på Stationsgärdet i Söderköping.
Det är totalt fyra likadana hus, med 4-5:or på gavlarna om 95 kvm och med två tvåor i mitten om 50-55 kvm, dvs totalt 16 lägenheter.
Hyrorna varierar med storleken men ligger på 3850 för en tvåa på 54 kvadrat.
<b>Radhus i Kolmården</b>
I Kolmården har Framtidsstaden byggt fyra radhus, de flesta innehåller en lägenhet på 95 kvadrat. Kallhyran är 5100 kronor i månaden, totalt ca 5800 med, hushållsel och parkeringsplats.
- Vi kanske inte är så mycket billigare per kvadratmeter men vi satsar mycket möda på att bygga ändamålsenliga lägenheter där vi tar vara på varje kvadratmeter. Vi samarbetar också med arkitekter som ställer upp på våra idéer, säger Jens Helin.
Ett av husen i Kolmården innehåller två tvåor i stället.
- Flexibilitet är också ett nyckelord, säger Jens Helin.
- Behoven växlar över tid. Fördelen med hyresrätt är ju också att man kan flytta till en annan lägenhet när nya behov uppstår. Då måste det också finnas alternativ att erbjuda.
Lägenheterna i Kolmården ligger i en sluttning med utsikt över Bråviken. De är som nämnts ganska små. Köket är knappast till för att samla släkten i.
<b>Byggklart</b>
Möjligheten finns annars att disponera lägenheterna efter vars och ens önskemål. Stora rum eller två små, allt efter önskemål. Ytterligare 14 tomter ligger klara för ytterligare bebyggelse.
- Vi har ansökt om investeringsbidrag till hyresrätter. Så snart vi får klartecken sätter vi igång, berättar Jens Helin.
Haken är att investeringsbidraget i princip betalas ut till hyresrätter i bristorter.
Kolmården är förvisso en bristort vad gäller hyreslägenheter. Det är däremot inte Norrköpings kommun så hur det blir är fortfarande ovisst.
- Vi skulle gärna bygga hyresrätter inne i stan också.
- Tyvärr går det inte att få förhandsbesked om vilka hyror vi kan ta ut enligt bruksvärdesprincipen.
Att Jens Helin vill ha en friare hyressättning är ganska givet. Han vill gärna fortsätta bygga och förvalta just hyreslägenheter.
Företaget var ett tag inne på att bygga villor också men det har man skrinlagt.
- Det passar inte oss, Det tar lika mycket tid att projektera en villa som ett hyreshus.
- Vi vill fortsätta bygga, äga och förvalta hyresrätter, säger Jens Helin.