Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det finns så mycket rädsla och oro i Irak"

Han kom hem till Sverige för tolv dagar sedan, efter tre veckors rundresa i Irak. Han är kurd från Iran, han är statsvetare vid Campus, Tema Etnicitet och skriver på sin avhandling om hur olika förutsättningarna är för kurder i olika länder i Europa och vilka kontakter de har. För att försöka uttrycka en lång och vetenskapligt imponerande titel enkelt. I veckan ledde han ett seminarium på Campus.
Han heter Khalid Khayati och just nu har han Bagdad på näthinnan.
- Det var som en död stad, säger han. Dammig, tyst men spänd. Full av rädda människor.

Khalid Khayati jobbar här i huset, på Ttema Etnicitet, han är snart klar med sin avhandling om kurder.  – Jag har talat med kurderna i Irak och det var svårt att se hur kriget drabbar, säger han efter sitt besök.
FOTO: JANNE FORSBY

Khalid Khayati jobbar här i huset, på Ttema Etnicitet, han är snart klar med sin avhandling om kurder. – Jag har talat med kurderna i Irak och det var svårt att se hur kriget drabbar, säger han efter sitt besök. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2004-04-23 06:00
Genom Khalid Khayati blir tv:s förfärliga och dagliga nyhetsrapporteringar från Irak levande. Han har rest runt i landet med två killar till och träffat kurder på olika nivåer, ledare och mellanledare. Och naturligtvis en massa "vanligt folk".
- Det var svårt att se, säger han. Det finns så mycket rädsla och oro. De kurdiska områdena har haft det relativt lugnt, utom en Al Qaida-attack med självmordsbombare som tog sig in på en fest och dödade hundra kurder, det hände 1 februari.

Jättegap
Khalid Khayati är naturligtvis väl informerad och kunnig om läget och talar om den komplicerade situationen och alla olika intressen från kringliggande länder.
- USA ju huvudaktören, men det är ett jättegap mellan det Styrande rådet och vanliga människor. Iran är ängsligt för en demokratisk utveckling som kan "smitta" in till Iran. Vi har Turkiet som är emot kurderna. Just nu är det våld och krigshandlingar i hela landet.

Värst i Falluda
- Centrum när vi var där och fortfarande är Falluda och där kände vi av en fruktansvärt nervös stämning. Vi gick alltid två först och en efter för att kolla om det var någon oro någonstans. I Bagdad var många gator blockerade av stora cementblock, bland annat kring en polisstation där dom ville skydda sig och naturligtvis bidrog det till att människor kände sig oroliga. Skottlossning hördes på olika håll i stan, ständigt.

Olika intressen
Khalid talar om de olika intressena inom Irak. Om sunni-araberna som tyckte att de hade det bättre under Saddam, deras status har minskat.
Shiamuslimerna (60 procent av de 25 milj. irakierna), som anser att just de ska ha makten. De vill ha mer islamiska regler och Irak i den kommande grundlagen.
Så har vi den senaste unge ledaren Al-Sadr med sin egen stora armé, det är mycket buller omkring honom. Men han är också förhandlingsvillig och inte omöjlig till kompromisser. Så finns den Högsta församlingen för revolution i Irak med Hakim som ledare, de som från början fick stöd av USA. Till det här kommer det shiamuslimska prästerskapet som institution med sin ayatollah Al-Sistani.
Kompromissvilja, menar Khalid, är ett nyckelord och måste till från flera håll. Han säger att USA måste släppa in många fler partner, att FN ska skriva under en ny resolution om sitt engagemang i området och USA måste backa och acceptera närvaro av andra länder där. Det internationella samarbetet måste utvidgas. För nu har USA definitivt kört fast.

Poppis Sverige
Khalid talade med alla kurder och berättar att medvetenheten och kunskapen om Sverige är stor, alla unga vill hit. Samtidigt var det väl känt att vår invandrarpolitik har skärpts, men för många är alltså Sverige en dröm. Khalid kom själv till Sverige för ungefär 14 år sedan och han har sin familj i Stockholm. Två bröder som arbetar där. Han har varit doktorand sedan -99 och är "snart klar". Han kan också lite arabiska, så att han klarade sig på resan i alla fall.

Diskriminering
- Jag klarar mig bra här men det är många som drabbas av diskriminering för det finns inte så stor vilja att ta emot invandrare. En strukturell ovilja faktiskt, det säger ju också Mona Sahlin, att vi har misslyckats med integrationen. Ändå finns det där stora intressert hos de unga kurderna! Dom frågade mig mycket. Och så vill dom att jag ska försvara kurdfrågan förstås.
Säger han och skrattar.
- Men Bagdad kändes verkligen sårigt nu, det har ju varit så olika tider där. Vi kom in via Jordanien, det går inte att flyga till Bagdad. Pansarbilar cirkulerade på gatorna och man såg kvinnor och barn skynda iväg, bort. Just så ser väl otryggheten ut och jag kunde se att det inte fanns någon glädje i människors ansikten. Jag ville faktiskt bara därifrån!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om