Det säger Benny Berglöw, en av arbetsförmedlingens fyra chefer i Norrköping.
- I takt med att varslen ökar så blir andelen inskrivna vid arbetsförmedlingen med en aktuell erfarenhet och kompetens högre vilket givetvis är positivt för många arbetsgivare som söker kvalificerad personal, men samtidigt oroas jag över att människor som redan har varit utan jobb länge riskerar att komma ännu längre bort från arbetsmarknaden, säger Benny Berglöw.
Han och en handfull "värdar" går runt och försöker hjälpa personerna tillrätta, lotsa dem till rätt ställe. Många är självklart frustrerade av att behöva vara här.
Allt fler kommerMånga trängs utanför Arbetsförmedlingen innan öppningsdags klockan tio på onsdagen. Allt fler personer kommer hit för att skriva in sig. Ännu mer hektiskt var det i måndags.
- Det är på måndagar de flesta varsel och uppsägningar utlöses, säger Benny Berglöw.
Annika Larsson, 25, är en av många som kommit hit. Hon jobbade som anläggare på byggföretaget Skanska men blev uppsagt från sin lärlingsplats den siste oktober.
- Jag har sökt ett jobb som markanläggare på ett bemanningsföretag i Stockholm, säger hon.
Hon ska dit på anställningsintervju nästa vecka och har just fått tågbiljetten betald av Arbetsförmedlingen.
- Visst vill jag hellre jobba här i stan men jag flyttar hellre på mig än är här arbetslös, säger hon.
Näst lägst i SöderköpingAnnika Larsson är en av totalt 21090 östgötar som är inskrivna som arbetslösa just nu. Det är 1200 fler jämfört med hur det såg ut i oktober förra året och motsvarar 10,1 procent av den registerbaserade arbetskraften 16-64 år. I riket som helhet var motsvarande andel 8,6 procent.
Högst arbetslöshet i länet har Norrköping med 12,5 procent, följt av Motala med 11,9 procent.
- Vi har alltid legat över rikssnittet. Om det är ett kvarstående arv eller varför det är så är svårt att säga, säger Benny Berglöw.
Lägst arbetslöshet i länet har Ydre med 4,6 procent och Söderköping med 6,3 procent.
Arbetskraften ökarSamtidigt som arbetslösheten stiger så ökar antalet nyanmälda lediga platser. Under oktober anmäldes 2450 lediga platser i länet, vilket är drygt 100 fler jämfört med samma månad förra året. I Norrköping fick 764 personer jobb under oktober månad vilket är drygt 100 fler än oktober förra året. Vilken typ av jobb det handlar om finns det inga uppgifter om.
- I tider av osäkerhet tenderar företagen att vända sig till bemanningsföretag där man med kort varsel kan avsluta en anställning om marknaden viker vilket tycks gå allt snabbare i dag jämfört med för några år sedan, säger Benny.
Att arbetslösheten ändå fortsätter att stiga hänger ihop med att arbetskraften ökar. Det är fler människor som söker jobb.
Fotnot: Ungdomar under 25 år betraktas som långtidsarbetslösa efter tre månader och vuxna efter sex månader.