"Det finns ingen lyx här"

Idag kommer de första intagna till den nya öppna anstalten i Kolmården. I går invigdes anstalten officiellt. Den nya anstalten har en slimmad personalorganisation och snäva ekonomiska ramar. De intagna ska själva laga mat och rusta upp huset under ledning av kunnig personal.

Susanne Hagström Rosenqvist, vice projektledare, och Lars Widholm, projektledare för Kolmårdsanstalten, visar runt på en s k normalavdelning i den gamla sjukhusbyggnaden.

Susanne Hagström Rosenqvist, vice projektledare, och Lars Widholm, projektledare för Kolmårdsanstalten, visar runt på en s k normalavdelning i den gamla sjukhusbyggnaden.

Foto:

NORRKÖPING2004-08-24 06:00
Den stora vita byggnaden i Kolmården, det före detta sanatoriet, har skakats av en debatt om "lyxanstalt".
- Det här är Sveriges billigaste öppna anstalt, den kostar hälften av vad en normal öppen anstalt gör. TV - i så fall är alla fängelser lyxanstalter, säger Lena Häll Eriksson, generaldirektör för Kriminalvårdsstyrelsen.
Enligt henne har debatten dragits igång av en ledamot i den egna styrelsen som velat göra politik av det hela, "det är populistiska tongångar". Sommarens fritagningar har också gjort sitt till, menar hon.
Den öppna Kolmårdsanstalten befinner sig i ena änden av en differentierad skala där justitieministerns planerade "superfängelse" befinner sig i den andra änden. Det här är ett pilotprojekt, där de intagna ska ta stort ansvar och medverka i driften av anstalten, under handledning av kunnig personal. Varje plats får bara kosta 800 kr per dygn, hälften mot en plats på en traditionell öppen anstalt.

Kortare straff
Det är Sverige största öppna anstalt, med 150 platser och möjlighet till ytterligare 35 platser, säger Lars Widholm, chef för den nya anstalten. De som placeras här är män, helst över 25 år, dömda till kortare fängesestraff, högst ett år, för t ex ekonomiska brott eller ringa misshandel, många förstagångsförbrytare, som inte är häktade, utan är på fri fot ute i samhället fram till dess straffet ska verkställas. De får inte ha några drogproblem eller psykiska störningar.
- De är bedömda klara en så pass öppen placering, säger Lars Widholm.
De första intagna kommer idag, sedan fyller man på under tre månader. I slutet av november ska det vara fullbelagt.
Den intagne får lämna urinprov, ta på sig anstaltskläder, han kartläggs - eventuellt missbruk och familjeförhållanden - i fem dagar på en särskild avdelning och slussas sedan upp på normalavdelningarna, korridorer för totalt ca 25 intagna, där man bor två i varje rum. De som missköter sig placeras i en häktescell i väntan på transport till annan anstalt.
Rummen är möblerade med lite klumpigt tillverkade möbler, gjorda på bl a Kumlaanstalten, två sängar, två skrivbord, hyllor, en TV och telefon (alla samtal betalas av den intagne). Tanken är att de intagna ska hålla sig mer på sina rum kvällstid, med tanke på den slimmade personalstyrkan. TV:n används också för intern information på anstalten. De långa korridorerna låses kvällstid. Det finns två personal på anstalten nattetid.
- Det finns ingen lyx här. Kolmårdsanstalten är utrustad som en vanlig öppen anstalt, säger kriminalvårdschef Eva Jonsson.

Göra något vettigt
De intagna får bara röra sig på det närmaste området runt anstalten, något som efter nyår ska ske med elektronisk övervakning, något liknande fotboja. I arbetslag ska de rusta det slitna huset, laga mat, sköta tvätten och parken. De 39 anställda, hälften rekryterade från kriminalvården och hälften externt, har handplockats för sina kunskaper i t ex snickeri eller matlagning.
Stefhan Bohlin kommer närmast från ett jobb som vårdare på Norrköpingsanstalten och ansvarar för säkerheten. Han ser fram emot att arbeta med människor vars straff, frihetsberövandet, innebär ett kortare avbrott i det normala livet, och som på Kolmårdsanstalten får arbeta med något vettigt. Att få vara med och bygga upp en ny anstalt från grunden lockar honom.
- Det här är det häftigaste som finns inom kriminalvården, säger Stefhan Bohlin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om