Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det finns en framtidstro i stan"

Trots ett dramatiskt år klarar kommunen att nå en ekonomi i balans för 2015, och reformerna för 2016 ligger kvar.

Framtidstro. Karin Jonsson (C), Reidar Svedahl (L) och Kikki Liljeblad (S) företräder tre nämnder som nyanställer inom det tekniska området, och bygg- och stadsplaneringsområdet.

Framtidstro. Karin Jonsson (C), Reidar Svedahl (L) och Kikki Liljeblad (S) företräder tre nämnder som nyanställer inom det tekniska området, och bygg- och stadsplaneringsområdet.

Foto: Viktor Westin

NORRKÖPING2015-12-15 19:00

Det är budskapet från den styrande kvartetten, S, KD, C och L.

Trots ett fall i ekonomin under våren, vilket påverkade skatteintäkterna, och en kraftigt ökad flyktingström blev det gångna året inte så dystert, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) och talar om ”balans med råge” i ekonomin 2015.

Socialnämnden och vård- och omsorgsnämnden får stöd av andra nämnder. I slutet av året fick Norrköping också, som en kommun som tagit emot många flyktingar, 110 miljoner kronor från staten, för 2015 och 2016.

– I vårt fall kan vi använda dem för generella förstärkningar.

20 miljoner av de 110 läggs i en tilläggsbudget för 2015, där utbildningsnämnden får 12 miljoner och socialnämnden åtta miljoner.

Preliminärt kommer 40 av de resterande 90 miljonerna att gå till att förstärka skolan nästa år och tio miljoner till att engagera föreningslivet i flyktingmottagandet.

I budgeten för 2016 ligger aviserade reformer kvar. Utbildningssidan får 30 miljoner kronor. Totalt 19 miljoner går till gymnasiet, för att förstärka programpriser och till elever där som har extra behov, enligt Olle Johansson (S).

– Totalt sett nästa år tillför vi skolan över 100 miljoner kronor på ett år, säger Lars Stjernkvist.

Han försvarar skattehöjningen nästa år och menar att den behövs för att kunna genomföra alla reformer.

50 miljoner kronor till vård och omsorg går till snabbare utbyggnad av äldreboendeplatser, med 24 platser på Timmermannen i mars och 64 platser på Gamla Övägen i augusti. Med hjälp av statliga pengar kan också vanliga säboplatser omvandlas till 141 demensplatser, en ökning från 300 till 440 demensplatser.

27 miljoner kronor till individ- och familjeomsorg går till en beroendemottagning, ungdomsboende i egen regi, ett barnahus och åtta tjänster i socialtjänsten för att möta ökat lagkrav för bevittnat våld.

I den växande staden blir det en rad nyanställningar, som översiktsplanerare, trafikplanerare, landskapsarkitekt och väg- och vattenbyggnadsingenjörer.

Alla gamla ärenden som det gått ”troll” i ska klaras av under 2016.

Ett servicekontor för vägledning vart man ska vända i sig i kommunen öppnar i receptionen på Louis De Geer.

– Det finns en framtidstro i den här stan som jag aldrig har sett förut, säger Reidar Svedahl (L).

Budgeten

Norrköping har fått 110 statliga miljoner. 20 av dem fördelas till år 2015 i en tilläggsbudget. Cirka 40 miljoner av resterande 90 går nästa år till utbildningsnämnden och resten till socialt stöd, föreningslivet, arbetsmarknad och bostäder.

2016 öppnar 88 särskilda boendeplatser, av totalt 175 som planeras framöver.

Utbyggnad av kommunal verksamhet enligt budgeten ger över nya 200 jobb.

Företag som har skräpiga tomter kommer att få påhälsning av inspektörer.

Nyanländ lärarkompetens ska tas tillvara i skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om