Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det farligaste av alla jobb"

NORRKÖPING: Onsdagens händelse i Nyköping där en 32-årig polis blev skjuten till döds är ett tydligt tecken på det stora risktagandet polisen gör när de hämtar in psykiskt sjuka personer från deras hem.
- Det är en extremt farlig situation, säger Mikael Skoog vid närpolisen i Norrköping.

Mikael Skoog hämtar ofta in personer som är psykiskt sjuka och drogpåverkade och enligt honom är detta det farligaste jobbet av alla jobb han utsätts för.  Arkivfoto: Andreas Skogh

Mikael Skoog hämtar ofta in personer som är psykiskt sjuka och drogpåverkade och enligt honom är detta det farligaste jobbet av alla jobb han utsätts för. Arkivfoto: Andreas Skogh

Foto:

Norrköping2007-06-22 06:00
Mikael Skoog gör ofta ingripanden som liknar det i Nyköping. Att hämta en psykiskt sjuk person i dess hem beskriver han som det farligaste av alla jobb han gör.
- Hemma har de vapen som är lätta att tillgripa i en trängd situation, det är inte alltid skjutvapen men någon form av stickvapen har alla.

Våld och pepparspray
Mikael Skoog tycker att det som har hänt i Nyköping är fruktansvärt, men han är knappast förvånad.
Han berättar om ett antal incidenter där polisen blivit tvungen att med våld och pepparspray försvara sig när personer ska hämtas in. Även om han uppfattar dessa jobb som hotfulla tycker han att polisen i regel är väl förberedda.
- Ja det tycker jag att vi är, man måste vara väl insatt i varje fall och veta vem personen man ska hämta in är. Det kan ju vara en person som är psykiskt sjuk eller drogpåverkad, i värsta fall både och.
Mikael Skoog berättar att han gör en slags mental förberedelse när han åker ut.
- Jag tänker alltid till när vi ska hämta in någon, jag lämnar aldrig personen ensam. Men man kan inte gå och tro att man ska bli skjuten varje dag, den anspänningen orkar man inte med.

Bättre säkerhet
Polisen i Norrbotten har på grund av dödsskjutningen i Nyköping avbrutit en hämtning av en psykiskt sjuk person som de vet har tillgång till vapen.
Trots den uppenbart farliga situation poliser utsätts för vid hanterandet av psykiskt sjuka personer fortsätter arbetet som vanligt för poliserna i Norrköping.
- Vi har arbetsmetoder som vi känner oss säkra med, men det är klart att vi kommer att göra en utredning av vad som hänt och se hur vi kan förbättra säkerheten, säger Lars-Göran Samuelsson t f chef för ordningspolisen i Norrköping.
Han berättar att händelsen i Nyköping är tung för alla, även för poliser i Norrköping.
- Det är många bland våra mannar som känner till polisen som sköts till döds, säger Lars-Göran Samuelsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om