Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det eskalerade bortom allt vett och sans"

Jonas Holmgren, operativ chef på räddningstjänsten i Norrköping, är arg och frustrerad efter helgen upplopp där brandmän utsattes för stenkastning. "Det var ett besinningslöst våld som riktades mot vår personal och polisen", säger han.

"Jag är tagen av det besinningslösa våld som utövas", säger Jonas Holmgren, operativ chef på räddningstjänsten i Norrköping, efter helgens upplopp i Navestad.

"Jag är tagen av det besinningslösa våld som utövas", säger Jonas Holmgren, operativ chef på räddningstjänsten i Norrköping, efter helgens upplopp i Navestad.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2022-04-19 17:00

Det som skulle möta brandmännen när de åkte ut för att släcka bilbränder på skärtorsdagen i Navestad var inget som de på något sätt var förberedda på.

– Det eskalerade bortom allt vett och sans. Ett otroligt angrepp på oss och många andra som blev utsatta och lidande. De gäller dels oss och polisen, men också att de som bevittnade det här, som bor i området och blir helt oskyldiga offer för det här. På bara några minuter gick det från att ha varit lugnt till stenkastning och ett besinningslöst våld som riktades mot vår personal och polisen.

Räddningstjänstpersonalen försökte omedelbart backa undan och ta sig till säkerhet men en av brandbilarna fick framrutan krossad och en brandman fick lindriga skador. Totalt var cirka 20 brandmän som på ett eller annat sätt utsattes för kravallerna.

Hur mår de nu?

– Det är väldigt individuellt. Vi har en tät dialog med personalen och deras chefer för att fånga upp det behov som var och en har. Det är i grunden otroligt professionell personal vi har men alla reagerar olika på den här typen av situationer, och det kan variera över tid också. Vissa känslor kan dröja några dagar innan de träder fram.

Vad känner du efter den här helgen?

– Jag känner mig arg och frustrerad över att utvecklingen går åt det här hållet. Och jag är tagen av det besinningslösa våld som utövas. 

– Det är en attack på det samhälle vi vill ha.

Han menar att det nu behövs ett långsiktigt arbete för att återställa tryggheten i området och är nöjd med att arbetet började så snart kravallerna lugnat ner sig.

– Polisen rörde sig i området och skapade dialog och diskussion. Det är den typen av arbete som måste till, säger Jonas Holmgren. 

Även räddningstjänsten kommer att synas mer i Navestad och bygga relationer. Redan idag håller de utbildning i skolorna men också besök i människors hem för att informera om brandsäkerhet.

– Det är ett tillfälle att synas och vara i vissa områden. Vi är en del av samhället och vi har ett uppdrag att se till att så lite som möjligt förstörs och skadas, och det vill vi fortsätta göra.

Efter helgens kravaller kommer också räddningstjänstens insats att utvärderas.

– Vi som organisation kommer att dra lärdom av det här och fortsätta jobba ännu tätare med andra för att byta information och samverka. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!