Det dricks mer alkohol än någonsin
Enligt en rapport från IOGT har svenskarnas alkoholkonsumtion ökat markant de senaste åren. Nu dricks det mer än på hundra år och det kommer, enligt rapporten, kosta samhället miljarder.
160 miljarder - så mycket kommer alkoholkonsumtionen att kosta samhället i år, enligt beräkningar IOGT har gjort. Foto: Scanpix
Foto: Fotograf saknas!
Undersökningen och beräkningarna är gjorda av nationalekonomen Anders Johnson. Han har räknat på kostnader för kommun och landsting, men även räknat med företagens kostnader för produktionsbortfall.
- Han har gjort beräkningar på alla parametrar, säger Sofia Modigh, Verksamhetsansvarig för alkohol- och narkotikapolitiskt arbete på IOGT.
- Det här är kostnaden vi alla får betala.
På IOGT i Norrköping finns Bengt Sandberg. Han tycker att man även här kan se följder som kan kopplas till ökad alkoholkonsumtion.
- Pratar man med polis och akutmottagning så ser man att gatuvåld och misshandel har ökat, och det handlar oftast om att folk är berusade i de här fallen, säger han.
- Mycket sprit köps utomlands och säljs vidare. Ofta till dem som egentligen inte skulle ha det, unga och missbrukare.
Det Bengt Sandberg tycker att man framförallt måste göra är förändra attityden till alkohol.
- Vi måste ta problemet på allvar och inse att det blir svårare att få samhället att fungera när det dricks mer och mer alkohol.
- Alkoholen är ett ett stort folkhälsoproblem som belastar sjukvården något enormt.
IOGT anser också att det dummaste man kan göra är att sänka alkoholskatten.
- Att sänka skatten är egentligen bara att gömma undan problemet, säger Sofia Modigh
De vill i stället att regeringen tar upp frågan med införselkvoter i EU, för att på så sätt kunna minska mängden sprit som tas in från utlandet.
Finns hopp
Men helt hopplöst tror varken Sofia Modigh eller Bengt Sandberg att det är.
- Vi ser att många länder i Europa går i restriktiv riktning. Sju länder har till exempel höjt alkoholskatten i år och många skärper sina promillegränser och höjer åldern för alkoholköp. Det är ett tecken på att de anser att det här är ett folkhälsoproblem, säger Sofia Modigh.
En annan ljusglimt för IOGT:s del är den kraftiga medlemstillströmningen som pågår just nu.
- Under det senaste halvåret har vi fått ungefär 50-60 nya medlemmar i Norrköping så nu har vi nog runt 500 medlemmar på vuxensidan, säger Bengt Sandberg.
- Vi har inte värvat så mycket medlemmar som vi gjort nu på 40 år. Det tyder på att folk har tröttnat och det är positivt att de vill göra något.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!