Biltillverkarna lägger ner stora forskningsresurser på ökad säkerhet i sina bilmodeller. Alla globala aktörer investerar stort för att klimatsäkra sina fordon. Låga koldioxidutsläpp är ett allt viktigare försäljningsargument enligt uppgifter från branschen. Ett annat säkerhetstema är självklart säkerheten för personerna inne i fordonet. Det nya och förmodligen revolutionerande som nu pågår handlar om att på olika sätt försöka begränsa - eller rent av eliminera - påverkan från föraren; det avgjort största säkerhetsproblemet för bilismen.
Volvo Cars har tidigare meddelat att de avser att genomföra stora testkörningar med självkörande bilar under 1917. Google har släppt en prototyp av en helt förarlös bil. Och just nu rullar en självkörande Audi A7 på väg från Silicon Valley och till den stora elektronikmässan CES i Las Vegas.
" Under två dagar kommer journalister för första gången att få sitta bakom ratten på en självkörande Audi A7 på amerikansk highway. Med en teststräcka på 90 mil, från starten vid Stanford i Silicon Valley till målet, Consumer Electronics Show i Las Vegas, visar Audi hur långt man kommit med tekniken.
Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket, tror att självkörande bilar kan förbättra säkerheten i trafiken. I en intervju med TT från i höstas säger Tingvall att "mycket spännande väntar runt hörnet.
– I kritiska lägen kan en sådan här bil reagera mycket kvickare än en människa. Det blir väldigt mycket säkrare. (--) För det första kräver en sådan här bil mycket mindre vingelutrymme. En normal fil är i dag runt 3,75-4 meter bred, för att ha säkerhetsmarginaler. En självkörande bil skulle rent av kunna klara av att hålla sig inom två meter. Då finns möjligheter på lösningar som man över huvud taget inte har kunnat tänka på tidigare, med mindre och lättare broar, mindre utrymmeskrävande leder och energisnålare lösningar, säger Tingvall till TT.
Staffan Widlert på Transportstyrelsen håller med. – Tekniken kommer att köra omdömesgillt oavsett. Tekniken kör inte för fort, inte berusad och tappar inte koncentrationen, säger Staffan Widlert som gör jämförelsen med en hiss. – Nu för tiden är den ingen som kör hissen utan vi litar på att den fungerar, säger Widlert till TT.