Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det blir moment 22"

Även om du lyckats få tag i leverantören bakom tjänsterna på Facebook och Instagram är det inte säkert att de stänger ner kontot.- Det blir moment 22 hur man än gör.

NORRKÖPING2013-03-28 08:50

Det säger Fredrik Andersson, som jobbar med säkerhetsrelaterade it-frågor på Norrköpings kommun.

För leverantören Facebook, som äger Instagram, är det lätt att stänga ner ett konto. Svårigheten är att komma fram till dem. Även om du lyckas nå dem är det inte alls säkert att de går med på att ta bort kontot.

- De stänger ju inte ner ett konto bara för att någon ringer och säger att kontot ska bort. Du måste ju kunna bevisa att du är du, har du dessutom glömt lösenordet är det ännu svårare. Det blir moment 22, säger Fredrik Andersson och fortsätter: Man får hoppas att de är så pass schyssta att de ändå tar bort kontot när de ser att det står kränkande saker på sidan.

En miljard användare

Inte ens en Facebooksida som hängt ut den 13-åriga flickan, från Kumla som misstänks ha tagit sitt liv efter hot och kränkningar på internet, har Facebook gått med på att stänga ner.

Jan B Fredriksson som är PR-ansvarig för Facebook i Sverige säger till Nerkes Allehanda att de inte är lätt att ta bort ett konto.

Vad behövs för att en sida ska tas bort?

- Det kan handla om allt från att inte peka ut en etnisk grupp till att mordhota. Det man inte får göra i verkliga livet får man inte heller göra på Facebook. Det stora problemet är att många beter sig annorlunda på Internet än i vanliga livet, säger Jan B Fredriksson till Nerikes Allehanda.

Kan en sida tas bort av rent medmänskliga skäl, även om den inte direkt är olaglig?

- Det är en svår fråga. Vi har en miljard användare och utgår från ?freedom of speech?, det är svårt att börja tumma på det. Vi vill inte begränsa för mycket. Vem har rätt att censurera?

Syns i statistiken

Enligt Fredrik Andersson, på it-avdelningen vid Norrköpings kommun, är det bästa sättet att polisanmäla. Han är dock medveten om att polisen inte kan göra mycket åt nätmobbning. Som polisen sa till Folkbladet häromdagen så leder sådana här anmälningar bara till ännu fler ouppklarade brott.

- Men för oss som inte är poliser är det ju bra att det syns i statistiken, annars kommer aldrig problemet upp på bordet, säger Fredrik Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om