Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det blir en försämring för både oss och våra kunder"

Vid månadsskiftet träder nya regler, som bland annat innebär att man måste registrera sig för att kunna åka kollektivtrafik med sms-biljett, i kraft. - Det blir en försämring för både oss och våra kunder, konstaterar Sylvia Rydström, kommunikationschef på Östgötatrafiken.

Sylvia Rydström, kommunikationschef på Östgötatrafiken.

Sylvia Rydström, kommunikationschef på Östgötatrafiken.

Foto: Östgötatrafiken

NORRKÖPING2013-01-15 05:05

Till följd av nya EU-direktiv skärps den svenska lagstiftningen från och med den första februari. Då måste det ske en betydligt striktare identifiering av köparen vid exempelvis betalning med mobiltelefoner.

Det innebär rent praktiskt att man för att kunna använda sin mobiltelefon för att betala varor och tjänster måste ha den kopplad till exempelvis ett bankkort eller på annat sätt registrerad via en mobilplånbok.

Från och med månadsskiftet kommer det därför inte längre fungera att åka med sms-biljett i tätortstrafiken så som systemet fungerar idag hos Östgötatrafiken.

- Det blir ett lite annat förfaringssätt, nu måste du registrera dig för att kunna använda tjänsten över huvud taget, berättar Sylvia Rydström.

Blir besvärligare

Tillsammans med en rad andra kollektivtrafikföretag har man nu gjort en upphandling av ett system där kunderna ska kunna registrera sig och därefter ha möjligheten att handla biljett via sina telefoner.

- Det här registreringskravet gör att det inte blir lika smidigt om man inte redan har registrerat sig, men så fort man har registrerat sig fungerar det precis som tidigare. Men första gången man ska använda det måste man ha gjort en registrering, det är ett krav på att man ska kunna knyta telefonerna till en person.

Det riskerar naturligtvis att göra biljettköpandet betydligt krångligare för resenärer som till exempel bara kommer på tillfälligt besök till Norrköping.

- Visst är det en försämring för både oss och våra kunder, konstaterar Rydström.

- Det blir besvärligare i första läget i alla fall, den här spontana resan innan du har gjort registreringen blir lite besvärligare.

Kan tappa kunder

Östgötatrafiken säljer omkring 85 000 sms-biljetter i månaden, varav ungefär 70 procent är ungdomsbiljetter, och fruktar nu att man ska tappa många av de spontana kunderna.

- Vi ser naturligtvis en risk i att vi kommer förlora kunder på det här. Sms-biljetten har ju varit väldigt enkel, det har ju bara varit att beställa en biljett och åka. Vi har sett att vi har många spontanresenärer som kanske inte åker med oss så mycket annars som det nu blir krångligare för.

Fakta/nya sms-biljetter hos Östgötatrafiken
I och med nya EU-direktiv skärps lagstiftningen gällande säkerhet och registrering för handel med mobiler. Det innebär att de sms-biljetter som finns till försäljning idag försvinner från och med månadsskiftet januari-februari.Från och med 1 februari krävs att man registrerar sig via en site och väljer att betala köpta biljetter med bankkortet alternativt faktura som skickas en gång i månaden, för att kunna köpa sms-biljett. När registrering väl är genomförd ska det fungera som vanligt att köpa sms-biljett.En förenklad registrering ska även gå att göra via telefonen. Exakt hur det kommer att fungera kommer Östgötatrafiken att gå ut med information om längre fram.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om