Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det är välbehövt"

Snart kan det rörliga kulturarvet få ett starkare lagskydd. "Det är välbehövt", säger Helena Törnqvist, arbetslivsintendent på Arbetets museum.

Det rörliga kulturarvet innefattar bland annat veteranflygplan, som DC-3:an Daisy på bilden.

Det rörliga kulturarvet innefattar bland annat veteranflygplan, som DC-3:an Daisy på bilden.

Foto: Johan Fredriksson, CC BY-SA 3.0

NORRKÖPING2019-01-13 15:00

Det rörliga kulturarvet utgörs av en stor mängd historiska transportmedel.

Allt från gamla lok och spårvagnar till veteranbilar och fartyg.

Fordon som berättar om det moderna samhällets framväxt och hur människor har rest genom åren.

I dag finns inget särskilt lagskydd för det rörliga kulturarvet, men snart kan det bli ändring på det.

Under 2018 fick Riksantikvarieämbetet uppdraget att utreda ett stärkt lagskydd för rörligt kulturarv och strax innan jul överlämnades en rapport med ett lagförslag om en hänsynsparagraf till Kulturdepartementet. Förslaget handlar om att visa sådan hänsyn att bevarandet av det rörliga kulturarvet kan förbli rörligt. Kort och gott att skapa bättre förutsättningar för de ideella krafter som ser till att hålla fordon rullande, flytande och flygande.

– Det är bra mycket mer intressant och man förstår de här fordonen bättre i sitt sammanhang om man kan se dem rörliga. Till exempel ett tåg som är rörligt jämfört med ett tåg som står stilla, säger Helena.

Problemet i dag, menar hon, är att modern lagstiftning ofta försvårar arbetet.

– Om man tar järnvägen som ett exempel så kanske man inte kan ha samma kostnader och regler för ett museitåg som man kör tre gånger om året som man har för SJ. Då blir det knasigt.

Vad skulle det betyda om det här lagförslaget gick igenom?

– Det skulle betyda att den här delen av vårt kulturarv värderas på ett liknande sätt som annat kulturarv. Det här är en senare tid av vårt kulturarv och kulturarvslagstiftningen är ganska gammal, därför behöver de här delarna läggas till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om