Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det är modigt av Kina att arrangera spelen"

På fredag invigs OS i Peking, ett spel som betyder mycket för kineserna och som blivit omdebatterat i övriga världen på grund av Kinas politiska situation. Norrköpingsbon Anna Huss flyttade till Sverige 1999 och är glad för sitt forna hemlands skull.

Anna Huss kom till Sverige 1999 och till Norrköping för två år sedan. Hon berättar att kineserna hoppas få visa fram sin kultur under de olympiska spelen och att landet kommit långt i sin utveckling de senaste 30 åren.

Anna Huss kom till Sverige 1999 och till Norrköping för två år sedan. Hon berättar att kineserna hoppas få visa fram sin kultur under de olympiska spelen och att landet kommit långt i sin utveckling de senaste 30 åren.

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2008-08-06 03:00
- Att arrangera OS förstärker känslan av att vara en del av världen, kineser har en stark önskan om att vara med och ha utbyte med omvärlden, berättar hon. Anna har försökt starta en svensk-kinesisk förening i Norrköping och har själv syskon och sin mor kvar i Kina. Hon berättar att det är en stolthet för folket att OS går av stapeln i Peking och att hon själv är glad över det. - De flesta är positiva till OS, det är ett tillfälle att utveckla landet. Befolkningens självidentitet och självförtroende har stärkts av det här. - Det är en motivation att förbättra sig och har positiv effekt, speciellt när det gäller miljön och de mänskliga rättigheterna. Mycket av förhandssnacket inför sommarens olympiska spel har kommit att bli politiskt och de mänskliga rättigheterna har stått i centrum. - Vi är inte förvånade, man känner till hur det fungerar, säger Anna. - Det är modigt av Kina att arrangera spelen i och med att landet oundvikligen kommer bli granskat och exponerat. Öppenhet är det viktigaste och det blir de tvingade till nu. Dåligt med bojkott
Men samtidigt som hon understryker att mycket inte står rätt till menar hon att man måste se situationen i ett aningen annat ljus. - Det har skett stora framsteg politiskt i Kina. Man kan inte utgå från hur det är i väst utan borde snarare se på hur det var i Kina för 30 år sedan. Då vågade man inte alls säga vad man tyckte. Vissa har talat om att bojkotta invigningen eller rent av hela spelen. Anna tror inte att det är någon särskilt bra metod. - Det är folkets arrangemang och majoriteten av kineserna skulle bli ledsna. Hon förklarar att ansiktet är viktigt för kineserna och att regimen snarare skulle tänka enligt resonemanget "ni brydde er inte om oss, då bryr vi oss inte om er" gentemot dem som väljer att utebli. - Jag förstår dem som tycker att man ska bojkotta, men de som vill det är naiva och vet inte hur saker och ting fungerar i praktiken. Man måste tänka på saken ur kinesernas perspektiv. Stolt kultur
Anna konstaterar med ett leende att om Sverige och Kina brakar samman i någon gren under spelen måste hon hålla på Kina, men det är inte det idrottsliga som är av störst intresse. - Jag tycker att invigningen ska bli allra mest spännande, det är en stor chans att visa upp den kinesiska kulturen. Och där någonstans ligger själva kärnan i det kinesiska OS-arrangemanget. - Det är klart att det finns ett politiskt syfte, men folket vill visa upp sin kultur. - På lång sikt är det här positivt för Kina, det är en milstolpe och jag är glad för den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om