"Det är modigt av Kina att arrangera spelen"
På fredag invigs OS i Peking, ett spel som betyder mycket för kineserna och som blivit omdebatterat i övriga världen på grund av Kinas politiska situation. Norrköpingsbon Anna Huss flyttade till Sverige 1999 och är glad för sitt forna hemlands skull.
Anna Huss kom till Sverige 1999 och till Norrköping för två år sedan. Hon berättar att kineserna hoppas få visa fram sin kultur under de olympiska spelen och att landet kommit långt i sin utveckling de senaste 30 åren.
Foto: Andreas Skogh
Men samtidigt som hon understryker att mycket inte står rätt till menar hon att man måste se situationen i ett aningen annat ljus. - Det har skett stora framsteg politiskt i Kina. Man kan inte utgå från hur det är i väst utan borde snarare se på hur det var i Kina för 30 år sedan. Då vågade man inte alls säga vad man tyckte. Vissa har talat om att bojkotta invigningen eller rent av hela spelen. Anna tror inte att det är någon särskilt bra metod. - Det är folkets arrangemang och majoriteten av kineserna skulle bli ledsna. Hon förklarar att ansiktet är viktigt för kineserna och att regimen snarare skulle tänka enligt resonemanget "ni brydde er inte om oss, då bryr vi oss inte om er" gentemot dem som väljer att utebli. - Jag förstår dem som tycker att man ska bojkotta, men de som vill det är naiva och vet inte hur saker och ting fungerar i praktiken. Man måste tänka på saken ur kinesernas perspektiv. Stolt kultur
Anna konstaterar med ett leende att om Sverige och Kina brakar samman i någon gren under spelen måste hon hålla på Kina, men det är inte det idrottsliga som är av störst intresse. - Jag tycker att invigningen ska bli allra mest spännande, det är en stor chans att visa upp den kinesiska kulturen. Och där någonstans ligger själva kärnan i det kinesiska OS-arrangemanget. - Det är klart att det finns ett politiskt syfte, men folket vill visa upp sin kultur. - På lång sikt är det här positivt för Kina, det är en milstolpe och jag är glad för den.