Totalt rör det sig om cirka 1 600 sparkcyklar från en handfull operatörer. De syns – och de väcker starka känslor.
– Vi tror att de har kommit hit för att stanna och rätt hanterat är det ett bra fordon, tycker Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden.
Sedan suckar hon tungt:
– Det är irriterande när de slängs överallt inne i stan. Det är inte så det ska fungera.
Under onsdagen satt tekniska nämnden i ett långt möte där man bland annat avhandlade problematiken kring elsparkcyklarna i Norrköping.
– Vi i kommunen kritiseras för att vara sega men vi är inte sena på bollen. Större kommuner än vår har inte kommit längre i det här. Folk måste däremot förstå att frågan är väldigt komplicerad, understryker Karin Jonsson.
Det har florerat många förslag på hur man ska hantera sparkcyklarna. Långtifrån alla är möjliga att genomföra rent juridiskt.
– Elsparkcykeln är en ny företeelse som går lite grann under radarn i lagstiftningen. Det är därför viktigt att vi alla får en utbildning kring vilka lagar som gäller.
I Linköping har kommunledningen upprepade gånger uppvaktat ägarna om att man inte accepterar felparkerade och liggande elsparkcyklar på trottoarer eller i vägkanter.
Samhällsbyggnadsnämnden meddelade under onsdagen att man fortsättningsvis kommer att hämta in alla elsparkcyklar som står olämpligt till och att uthyrarna därefter får betala en summa när de hämtar ut dem från en särskild uppställningsplats.
Karin Jonsson låter inte imponerad:
– Nej, vi tror inte på den modellen som vi anser vara dyr och inte heller hjälper.
Huvudspåret i Norrköping är enklare; man diskuterar att helt enkelt plocka undan de cyklar som ligger i vägen.
– Sedan får bolagen naturligtvis betala för den tjänsten.
Hur intresserade är ägarna av att hjälpa till?
– Jag har inte själv träffat dem, men vi planerar att mötas för att diskutera saken. De har tagit initiativ till att lösa problemet.
Jonsson ser gärna att frågan lyfts upp på riksnivå.
– Man ser hur alla kommuner sitter på hemsnickrade modeller. Kommunsverige behöver istället samla sig och ställa krav på hur vi ska få ordning på detta.
Parkeringsplatser vid de mest utsatta områdena (Campus, Resecentrum bland annat) skulle kunna vara en del av lösningen. Liksom mer information i skolorna om vad som gäller.
– Man kan även diskutera om vi borde upphandla branschen. Då är det lättare att ställa krav från vår sida.