Folkbladet har tidigare berättat om Stefan Bylund, 50, som anmälde till IVO att vårdcentralen missade hans borrelia. I fredags landade pappren från myndigheten i postlådan i Åby. I IVO:s förslag till beslut står att bedömningen som gjordes på vårdcentralen i augusti förra året var rimlig och förenlig ”med de krav på en sakkunnig och omsorgsfull vård”.
– Det är ju helt orimligt, säger Stefan Bylund.
Det är svårt att uppfatta hans tal, och själv beskriver Stefan Bylund sina besvär med tungan som ”en katastrof”. Han sluddrar, har svårt att äta, har svårigheter att svälja och råkar ofta få vatten i luftstrupen när han dricker. Yrseln har blivit bättre än tidigare, men han har tinnitus på ena örat och han lider av spänningar i käkarna och värk i rygg och axlar.
– Jag har varit väldigt trött förut, men det blir värre med den medicin jag har nu, säger han.
Det var en sensommardag 2015 som Stefan Bylund kom till vårdcentralen med en hudrodnad på buken som mätte elva gånger sex centimeter, med en ring runt rodnaden. Något som är typiskt för borrelia. Underläkaren var på väg att skriva ut antibiotika, men han kallade in en mer erfaren läkare som avfärdade rodnaden som en reaktion på ett insektsbett. Stefan fick istället en salva att smörja på.
– Det blev en konstig stämning i rummet. Men jag litade på läkaren, säger Stefan Bylund.
IVO skriver att patienten fick information att återkomma om förloppet inte blev som förväntat. Men Stefan Bylund kände sig inte sämre. Dagarna efter minskade svettningarna och huvudvärken. Ringen och pricken försvann. Han litade på läkarens diagnos och såg ingen anledning att återkomma.
En månad senare började Stefan Bylund få värk i leder, ryggrad och axlar.
– Men jag höll på att bygga på mitt hus och trodde det var problemet, säger han.
Någon vecka in i oktober var läget akut. Yrseln och illamåendet så illa att han fick hämtas i ambulans och läggas in på Vrinnevisjukhuset. Det visade sig att Stefan, när han inte hade fått rätt behandling, hade utvecklat neroborrelia som går in i ryggmärgen och vidare till nervsystemet.
Verksamhetschefen på vårdcentralen skriver i sitt yttrande till IVO, daterat i februari, att man inte känner till händelsen.
– Hur kan de inte känna till den? Talar de inte med varandra? undrar Stefan Bylund.
Efter samtal med chefsläkaren gör vårdcentralens chef bedömningen att patienten ”inte drabbats av en allvarlig vårdskada som leder till en lex Maria-anmälan”, men däremot, skriver man har ”patienten uppenbarligen fått en sjukdom/skada som enligt infektionsläkares bedömning inger stark misstanke om neuroborrelios men med ett atypiskt förlopp”.
Handläggaren Helena Nilsson på IVO, avdelning Sydväst, vill inte gå närmare in på hur man på myndigheten har resonerat i sitt förslag till beslut, där man anser att vårdcentralens bedömning var rimlig. Trots en felaktig diagnos och att man lägger över ansvaret på patienten som ska ifrågasätta läkarens ord och själv göra kopplingen till borrelia efter lång tid.
– Nu är ju det här ett förslag till beslut, säger Helena Nilsson.
Men förslaget pekar ändå ut en riktning?
– Det kan jag inte uttala mig om. Nu har både anmälaren och vårdgivaren möjlighet att yttra sig om förslaget. Vi är inte färdiga med vår handläggning. Det är inte säkert var vårt slutgiltiga beslut kommer att landa, säger hon.
Förslaget till beslut oroar Stefan.
– IVO och lex Maria blir väldigt tandlöst om inget ansvar eller någon påföljd utkrävs. Det är ju fakta att om inte den andra läkare kommit in i rummet när jag blev behandlad på vårdcentralen, så hade jag varit frisk idag, säger han.
Han har nu möjlighet att komma in med synpunkter till IVO före den 9 december.