"Det är fruktansvärt"
Värphönsen på Krusenhovs gård bär på virus som kan leda till newcastlesjukan. Igår började värphönsen avlivas. - Det känns fruktansvärt, sade igår en mycket trött Pontus Prinzsköld som driver gården.
Glöm inte tvätta dig när du klappat kossan. Annars finns risken att du smittas av EHEC.
Foto:
I fredags fick de den första indikationen på att värphönsen bär på det virus som bland annat orsakar newcastlesjukan. De senaste dygnen det har det inte blivit så mycket sömn för Pontus Prinzsköld som driver verksamheten på Krusenhovs gård.
- Vi har haft lite foderproblem, och det var svårt att få fart på hönsen, förklarar han och berättar att en veterinär fick titta på dem, men utan att hitta något fel. Några skickades då upp till Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, för provtagning och det positiva svaret kom i fredags.
- På fredagsnatten tog vi blodprov och i lördags bekräftades det tidigare beskedet, konstaterar Pontus Prinzsköld lågmält.
Förtvivlad
Under eftermiddagen kom veterinären till gården och en avdelning värphöns har redan avlivats. Innan dagens slut ska de 40 000 värphönsen vara avlivade.
- Det känns förtvivlat. Inga av hönorna har ännu de klassiska symptomen och därför känns det konstigt att avliva dem. Men samtidigt är det en stor trygghet att Jordbruksverket inte tar några risker, det känns bra gentemot kollegor, förklarar han.
Sprids via luften
Newcastlesjuka kan drabba både vilda fåglar och tamfåglar och kan angripa nervsystem, andningsorgan och tarmkanal. Vanliga symptom är ökad dödlighet, minskad äggproduktion, andningssvårigheter, diarré och rörelsestörningar. Hur viruset kom till Krusenhovs gård är ännu oklart. Sjukdomen sprids lätt via smittade fåglar och ägg, fordon, transportburar och redskap. Smittan kan även spridas via luften över kortare avstånd.
- Vi har sett att alla regler efterföljs på gården och ingen har varit utomlands, berättar Bengt Larsson, på Jordbruksverkets djuravdelning.
- Det räcker att en vild fågel skakar lite på vingarna utanför fläktsystemet så kan viruset spridas, berättar Pontus Prinzsköld som inte kunde tro på det hemska beskedet till en början.
Vill fortsätta
Nu hoppas han att det inte spridit sig till intilliggande gårdar. Om smitta visar sig finnas måste man kontrollera gårdar på en mils avstånd runt gården.
På Krusenhovs gård blir det för en längre tid tomt på fjäderfän.
- Framtiden har jag inte hunnit tänka på ännu, säger Pontus Prinzsköld men tror att han kommer att fortsätta med verksamheten så småningom.
Idag eller på onsdag kommer de döda djuren att transporteras bort, därefter måste hela gården desinficeras och stå tom ett tag.
- Sedan tar det ett tag att få tag på nya kycklingar, kanske fyra-fem månader. Så vi får se, avslutar han och återvänder till sin gård och de hönor som är kvar. Arbetet är långt ifrån slut.
- Jag vet inte hur vi klarar det här. Men på något sätt ska vi troligen fortsätta.
<span class=Rub1>Klappa gärna - men pussa inte kossorna
<span class=Ing1>NORRKÖPING
Pussa inte djuren. Klappa dem gärna, men tvätta händerna efteråt.
Det uppmanar Jordbruksverket efter ökat antal infektioner orsakade av EHEC.
Varje år ökar antalet infektioner orsakade av EHEC, därför har Jordbruksverket beslutat om nya regler som ska förebygga att sjukdomar sprids från djur till människor. Det innebär bland annat att det ska finnas tillgång till en handtvätt för de besökande på gården.
- Man ska se till att man, innan man äter, tvättar händerna noga för det smittar via munnen, bakterierna måste in i munnen för att man ska bli sjuk, förklarar Bengt Larsson, enhetschef på djuravdelningens strategienhet på Jordbruksverket.
Därför är risken för att små barn smittas större än för vuxna, men risken för att smittas är ganska liten.
- De som drabbas kan bli jättesjuka. EHEC är en koliebakterie som kan bilda giftet toxin, som kan skada celler, förklarar Bengt Normann, smittskyddsläkare på smittskyddsenheten i Östergötland.
Infektionen kan ge mag- eller tarmsymptom och emellanåt blodiga diareér, njursvikt och neurologiska symptom hos människor trots att djuren sällan blir sjuka.
Få fall i Östergötland
EHEC-infektioner finns över hela världen, men kommer främst från nötboskap. Och det är inte bara när du kommer i fysisk kontakt med ett djur som du kan smittas. Liksom salmonella kan EHEC bakterien spridas via livsmedel som till exempel mjölk, hamburgare och nedsmutsat vatten.
- Det är därför så viktigt att vi pastöriserar mjölken och lagar till maten ordentligt, att köttfärsen till exempel blir genomstekt. Det var ett stort utbrott i USA i mitten på 90-talet orsakat av någon hamburgerkedja, förklarar Bengt Larsson.
I Östergötland har det under de senaste åren bara rapporterats några fall per år.