Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det är ett risktagande"

Att ett kommunägtlinköpingsbolag kan ta över Centralbadet i Norrköping väcker protester i Linköping.
Borgerliga politiker är mycket kritiska till en sådan affär.
- Det är ett risktagande, säger Jan-Willy Andersson, kd.

NORRKÖPING2005-07-01 06:00
Folkbladet har tidigare berättat om att det kommunala linköpingsbolaget Stadspartner vill ta över Centralbadet i Norrköping. Bolaget svarar redan för driften av bland annat Himmelstalundsbadet, Skärblacka simhall och kaktusgruppen.
Men i Linköping är borgerliga politiker emot badaffären. Den framträdande moderaten Paul Lindvall och kristdemokraternas Jan-Willy Andersson tycker det är principiellt fel att ett kommunägt bolag kan komma att bedriva verksamhet i en annan kommun.

"Det är vansinne"
- Det är vansinne. Kommunen ska inte ta risker i andra kommuner, säger Jan-Willy Andersson.
- Vi tycker det låter som en märklig affär, säger Paul Lindvall. Det är inte bra för företagarklimatet att man går in i sådana affärsområden med ett kommunägt bolag, när det finns privata aktörer som kan driva bad lika bra eller bättre.
- Det är heller inte rimligt att ett bolag som ägs av Linköpingborna om ska ta den affärsrisk det innebär att satsa i andra kommuner. Dessutom ligger det i ytterkanten av vad som är tillåtet i lagstiftningen, fortsätter han.

Ägardirektiv
I alla kommunala bolag finns ägardirektiv och riktlinjer för verksamheten. Paul Lindvall påpekar att ingenting står skrivet om att driva bad i andra kommuner.
- Det är inte förenligt med vad kommunala bolag bör arbeta med. För jätteinvesteringar i fjärrvärme eller biogas, då måste man kanske gå över kommungränserna ibland. Men att ett kommunägt bolag går in och tar över bad, gräsklippning, snöröjning i grannkommunerna är fel. Det är lätt urskiljbara tjänster och det finns ingen som helst anledning att gå utanför kommungränsen.
- Att Stadspartner har gått med ekonomiskt underskott i två år i rad gör det ännu mer tveksamt att gå in i en affär som vi inte vet är en bra affär. Generellt har jag förstått att det är dålig lönsamhet i att bedriva bad.
Jan-Willy Andersson anser att mindre kommuner kan behöva hjälp att driva viss verksamhet, men inte att en kommun av Norrköpings storlek behöver hjälp med den verksamhet som Stadspartner bedriver.

Genant för Norrköping
- Det finns vissa åtaganden där man kräver mer och mer av kommunerna och det kan vara svårt för de små kommunerna, men här handlar det om att gå in i länets näst största kommun. Jag tycker det skulle vara genant för Norrköping.
Både Jan-Willy Andersson och Paul Lindvall anser att det finns många privata entreprenadföretag som kan ta över driften av badet. Om ett kommunalägt bolag går in, ger det snedvriden konkurrens, menar de båda.

I toppklass
- Från moderat sida tycker vi det är fel och vi får ytterligare belägg för att Stadspartner inte bör vara kvar i kommunal ägo. Vi kommer att fortsätta driva det här. En av våra huvudvalfrågor, tillsammans med våra samarbetspartier blir företagarklimatet ska vara i toppklass. Vi ska inte driva verksamhet som inte ekonomiskt bär sig, säger Paul Lindvall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om