Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det är ett rätt stort problem"

Färdtjänsten har släppt av på fel adress, de har lämnat utan att följa till dörren. Och nu senast vägrat ta med en kvinna som inte hade pengar. Exemplen är många och tyvärr återkommande. - Det är ett rätt stort problem som inte ska förekomma överhuvudtaget, säger Anne-Katrin Larsson, undersköterska på Riks-citys dagverksamhet för dementa.

NORRKÖPING2008-01-25 03:00
Händelsen i Finspång i tisdags slutade bra, den 78-åriga något förvirrade kvinnan hittades inomhus sittande på en bänk. Men det finns flera exempel där det inte gått lika bra. Där polisen kopplats in och det gått så långt att en räddningsinsats påbörjats med ett så kallat eftersök. - För något halvår sedan blev en äldre man avsläppt vid fel adress. Han anmäldes försvunnen och vi inledde ett eftersök, berättar Göran Krook, vakthavande befäl för länskommunikationscentralen i Östergötland.Den äldre mannen hade gått i en helt annan riktning än polisen bedömt. Men en patrull som körde bortåt Gamla Övägen såg av en tillfällighet en äldre man gå längs vägen. Då hade han gått så länge att han hade fått blåsor under fötterna."Inte lämpligt"
- De bör följa äldre människor ända till dörren. Kommer de bara runt hörnet så blir det så illa att de inte hittar och inte vet var de är. Det är inte lämpligt att bara släppa av någon och åka därifrån, säger Göran Krook.En av orsakerna till att förarna bara släpper av kan vara att det är svårt att se att någon är dement. Och en person som är dement har inte alltid själv den insikten.- Det går inte att bara se på dem eller på deras beteende. Och många av de som är dementa uppfattar inte själva att de är sjuka, de har inte alltid den sjukdomsbilden, säger Anne-Katrin Larsson.Flera gånger i veckan
Det hör till personalens vardag att springa ifatt och leta reda på dementa som inte gått rätt. Periodvis är det, enligt Anne-Katrin Larsson, vanligt att personer som ska till dagverksamheten bara blir avsläppta och går fel. - Ibland händer det flera gånger i veckan och det tar dem hårt när de går bort sig. De klarar inte mycket och har sällan så mycket kläder på sig när de får skjuts. Det är jätteallvarligt, säger hon och tror att vissa förare helt enkelt bara struntar i uppdraget. - Alla som kör färdtjänst och taxi har på sina papper att de ska följa till dörren. Det kommer upp på deras kvitton.Blir oroliga
Folkbladets artikel om den 78-åriga kvinnan som inte fick åka med länsfärdtjänsten för att hon inte hade pengar har upprört många av dagverksamhetens besökare.- De blir oroliga, är rädda för att det ska hända dem också, berättar Anne-Katrin Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om