"Det är det bästa som finns"
Svalkande bad, ridning, båtturer, bollsporter, lek, spel och mycket annat. Det får barn och ungdomar från Norrköping med omnejd uppleva på Sjöberga lägergård utanför Kvarseboi sommar.- Det är jättekul. Det bästa lägret som finns, säger Katherine Gutierrez Castillo.
Lapa sol hör förstås till de mest populära stunderna på sommarlägret i Sjöberga. Från vänster ses Magnus som ger Linda lite massage. Robin (liggande) och Jonas ses också närmast på filtarna. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Allting är roligt. Man träffar nya kompisar och man kan göra så mycket här ute, säger Katherine Gutierrez Castillo.
Hon är tolv år och kommer från Norrköping. I sommar deltar hon på lägret under tre veckors tid. I tisdags var det hennes tur att vara med i matlaget. Hon och hennes tre rumskompisar på lägret dukade då fram bestick, tallrikar och glas inför alla dagens måltider. De organiserade också i vilken ordning de 25 deltagarna skulle gå och hämta mat från de serverande lägerledarna.
- Maten är god. En dag fick vi min favoriträtt pizza, säger Katherine Gutierrez Castillo.
Sommarlägret för barn och ungdomar började i slutet av juni och håller på i åtta veckor. Deltagarna är i åldrarna 8 till 16 år och är med på lägret under en, två eller tre veckors tid. Verdandi ordnar även läger för handikappade barn och för familjer.
- Jag tycker väldigt mycket om det här jobbet för man får väldigt mycket tillbaka. Resten av året går jag och längtar efter det, säger Josefina Söderholm.
Hon är lägerledare på Sjöberga för tredje sommaren i rad. Det bästa med jobbet tycker hon är att lära känna alla barn och ungdomar.
- När de kommer har de storstadsattityd men i slutet av lägertiden blir de barn igen, säger Josefina Söderholm.
Mellan fem och sex lägerledare tar hand om barnen och ungdomarna på Sjöberga. De ska hinna med att organisera många aktiviteter.
Ridning, kanotpaddling, tipspromenader, vindsurfing, brännboll, fotboll och rugby är några. På kvällarna ordnar de grillning, tacokväll och disco.
? Hästarna är vår grej. Ridningen är speciell för Sjöberga, säger Mirja Hjortmark och syftar på att det inte är så många ungdomsläger som kan stoltsera med ridning på programmet.
Per-Göran Rosengren och Leif Molin lagar maten på Sjöberga lägergård under sommaren. Spagetti med köttfärssås och stekt fisk med spenat är några exempel på rätter de brukar laga. De brukar också grädda pannkakor.
? Det blir varmt för oss att stå och steka pannkakor men barnen gillar det, säger Per-Göran Rosengren.
Flera av deltagarna framhöll att alla kompisar och de många aktiviteterna var det bästa med sommarlägret. Vissa dagar var aktiviteterna så många att tiden inte tycktes räcka till och på en punkt var flera deltagare överens om sitt missnöje.
? Vi går och lägger oss alldeles för tidigt på kvällarna, säger Sara Lundberg och Theresia Svensson från Norrköping.