Det är i ett nationellt samarbete mellan Skogsstyrelsen och Arbetsförmedlingen som ett arbetslag om 32 personer i Östergötland ska jobba och utbildas ute i skog och mark. Personerna i fråga är långtidsarbetslösa från hela länet och kommer från fas 3-verksamheter.
Samarbetsprojektet började redan i maj, men ska alltså pågå i två år framöver. Syftet är att arbetslaget ska delas upp och utföra olika arbeten i skog och mark i Östergötland.
"Allmännyttigt arbete"– Det är allmännyttigt arbete som aldrig skulle bli utfört annars, såsom att röja upp kring en badplats, exemplifierar Birgitta Tegidius på arbetsförmedlingen i Motala, som är en av de som ansvarar för projektet.
Ett annat stort uppdrag är det GPS-positioneringsarbete av skog som sker landet över, med hjälp av resurser ur de framtagna arbetslagen.
Att det skulle vara utnyttjande av arbetskraft på ett oriktigt sätt är något som Tegidius avfärdar.
– Det enda som krävs är i princip att man "ska orka gå en hel dag i skogen och plocka lingon". Det är så att säga utgångspunkten, under perioden utbildas man i en rad olika arbetskompetenser som sedan behövs för att komma ut på arbetsmarknaden.
Viktig utbildningSkogskonsulent Karl Björklund på Skogsstyrelsen fyller i:
– Man kommer kunna ta röjsågskörkort och motorsågskörkort, och få kunskaper i natur- och kulturmiljövård som behövs för att sedan kunna genomföra certifierade jobb på arbetsmarknaden.
Och just kunskapsbyggandet i kombination med ett handgripligt arbete ute på fältet är en lösning som både Skogsstyrelsen och Arbetsförmedlingen tror på.
– Det här är en värdefullt tillskott i vårt mål att få ut fler i arbete, avslutar Tegidius.