Med projektet Läsa äger som nu dragit i gång vill Norrköpings kommun främja barns läsande under sommarlovet. 21 gymnasieungdomar jobbar genom projektet som sommarlovsläsare. Under några veckor är de utplacerade på totalt tio olika fritidshem.
Ungdomarna ska jobba parvis, med uppdrag att göra läsfrämjande aktiviteter, som högläsning, boksamtal, dramatiseringar och lekar. Ett sätt att fånga barnens intresse, väcka läslust och tillsammans bli en del av bokens fantasivärld.
– Vi vet att många elevers läsning minskar under loven, och att det i sin tur påverkar läsförmågan. Sommarlovstappet drabbar främst de elever som kämpar med sin läsning, och därför är det här ett mycket viktigt projekt, säger Mats Svensson, verksamhetsutvecklare på utbildningskontoret.
Läsa äger är ett projekt som startade i Botkyrka 2018. Idag finns projektet som bidrar till bättre ordförråd och läsförståelse i ett tiotal kommuner, och i år är första året som Norrköping är med i projektet. Läsa äger är ett samverkansprojekt mellan utbildningskontoret, kompetensförsörjningskontoret och Stadsbiblioteket.
Sommarjobben utlystes via Feriebanken och de sökande fick genomgå intervjuer. Att de tycker om att läsa var ett plus, men det viktigaste var att de tycker att uppdraget är roligt. Ungdomarna har fått t-shirts och ryggsäckar med logga på.
– De blir läsande förebilder och det är jätteviktigt. De är nästan vuxna, de är jättecoola och de kan nå ut. De kommer att bli idoler, säger Mats Svensson.
– Det är intressant och roligt, säger Oskar Tollén Lindström om varför han valt att söka sommarjobbet.
– Jag tycker att läsa får en att se saker på ett annat sätt. Det får dig att vara mer "open minded", tänka annorlunda och förstå andra bättre. Det som fick mig att söka till det här var att jag läste en bok för ett gäng barn och de frågade mig: "Varför läser du? Det är inte skola, det är helg". Jag vill påverka dem till att se hur roligt det är att läsa, säger Masah Aboulkher.
Ali Imad håller med om att det är bra att läsa, att man lär sig många nya ord. I och med att han själv tyckt det är tråkigt att läsa, och bara gillat boken "Stjärnlösa nätter", förstår han vikten av att hitta rätt bok för rätt barn.
Sommarjobben startade med en utbildningsdag hos utbildningskontoret. Dagen avslutades med att ungdomarna fyllde sina ryggsäckar med böcker på Stadsbiblioteket, böcker som passar för barn i lågstadieåldern.