Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Deras passion för rom har blivit en livsstil

Paret Heidi Johansson och Andreas Pihl har tagit sitt intresse för rom ända in till varuhyllorna hos det statliga monopolet. "Drömmen är att vi kan satsa på det här på heltid", säger Andreas Pihl.

Både Andreas Pihl och Heidi Johansson har heltidsjobb i dag. Men målet är att de ska kunna försörja sig på heltid genom sitt intresse för ädla drycker.

Både Andreas Pihl och Heidi Johansson har heltidsjobb i dag. Men målet är att de ska kunna försörja sig på heltid genom sitt intresse för ädla drycker.

Foto: Roland Klinga

Norrköping2022-02-26 09:45

Det är kanske inte riktigt det man väntar sig. Men i en industrilokal i trakterna av Kolmården växer romtillverkning så att det knakar. Alltså drycken rom. Den som många kanske förknippar med Karibien, vita stränder och en solstol under en skyddande palm. Men här tappar och utvecklar Heidi Johansson och Andreas Pihl sin rom med tydlig Norrköpingsanknytning. Bråvalla, Tre Prinsar och Pampus är tre aktuella produkter som parets företag H.A.R.R.E.L. har utvecklat och som numera säljs på Systembolagets beställningssortiment.

undefined
Både Andreas Pihl och Heidi Johansson har heltidsjobb i dag. Men målet är att de ska kunna försörja sig på heltid genom sitt intresse för ädla drycker.

– Vi vill att det ska finnas en spännande historia bakom namnet och att det har koppling till Norrköping. Det är viktigt för oss, säger Andreas Pihl.

– Vi är Norrköpingspatrioter. I varje fall jag. Och nyfikenheten har också varit mycket stor i Norrköping, säger Heidi Johansson.

undefined
Någonstans i Kolmårdstrakten har bolaget sina lokaler där produkterna utvecklas.

Men låt oss gå tillbaka lite i tiden. Hur kommer det sig att man överhuvudtaget kommer på idén att göra rom i Sverige? När föddes iden? Och hur kom man till skott?

– För ett tiotal år sedan föll vi för rom och började gå på romprovningar och mässor. Efter ett tag upptäckte vi att vi kunde hålla i provningar själva och då föddes iden om att vi själva skulle importera rom. Så att vi kunde blanda själv och göra något som vi själva gillar. Men minsta mängden för att importera själv var 1000 liter. Så först tvekade vi, säger Heidi Johansson.

undefined
Färgen och smaken på romen beror på vilken typ av fat den ligger på. "Den här tunnan är av svensk ek", säger Heidi Johansson.

Men 2018 slog man till och började importera sitt eget rom. Det blev 1500 liter...

– Vår idé var att blanda olika rom med olika ålder själva och förädla. Efter kontakter med myndigheter och allt sånt fick vi allt klart efter ett halvår. Det handlade om papper och tillstånd som behövdes, säger Andreas Pihl.

undefined
Rom som har nått Systembolagets hyllor.

I oktober 2019 släppte bolaget sin första produkt och den sålde slut snabbt. Det fanns köpare från hela landet. Men flest flaskor såldes i Norrköping. Den hette Skeppsholmen och 500 flaskor levererades till Systembolaget. Namnet kommer ifrån en ö i Norrköping som försvann under 1800-talet. Skeppsholmen låg i det område som nu ska bli Inre hamnen. Nu, drygt två år senare, har H.A.R.R.E.L. släppt sju olika sorter.

undefined
Pampus är ett exempel på en plats med tydlig anknytning till Norrköping.
undefined
Precis som Tre Prinsar.

För paret är rom en passion som de lägger all ledig tid på. Men än så länge har båda andra jobb som drar in inkomster. Heidi Johansson jobbar på Linköpings universitet och Andreas Pihl jobbar på Hyresbostäder. Men planen är att båda ska kunna jobba heltid i företaget. Och det finns många idéer.

– Vi har en egenproducerad rom på gång. Vi har fått hjälp att producera den av ett företag eftersom vi inte har en tillräckligt stor panna att bränna spriten. Men det är vi som gjort blandningen. Den lagras på fat nu. Vi får se när den kan släppas. Och vi har inget namn än på den, säger Heidi Johansson.

undefined
"Vi hoppas att vi ska kunna göra det här på heltid i vårt egna företag", säger Heidi Johansson.

Idéer ja. Det finns många trådar som paret vill ta upp. Men att Andreas Pihl numera kan titulera sig master distiller efter en kurs i Holland öppnar vägarna för ännu mer produktion där paret kan styra helt och hållet vad de vill göra. Paret funderar på att kanske tillverka annan sprit än rom.

– Det finns ju gott om äpplen i Sverige och äpplen är grunden i calvados. Det får ju inte heta calvados om det kommer ifrån Sverige. Men en svensk variant av calvados skulle vara kul att pröva att göra, säger han.

undefined
Andreas Pihl har tidigare spelat ishockey i Linköpings HC.

– Vi gillar annat också. Kanske tequila, gin och akvavit. Det finns många idéer. Vi hoppas på att det kommer lättnader i lagen så att det också går att sälja här på plats eller när vi är ute på mässor, säger Heidi Johansson.

Och mitt i allt det här har också paret skaffat en gård på Öland. Men det är inte tänkt att produktionen ska flytta dit. Eller?

undefined
Hos H.A.R.R.E.L. finns tunnor med rom som folk har köpt in sig på. En tunna innehåller 30 liter och kostar runt 17 000 kronor.

– Det finns en tydlig Norrköpingskoppling för oss. Men att vi tillverkar rom är något som kommunen på Öland tycker är väldigt spännande, säger hon.

Vilken är er bästa rom?

– Det där är omöjligt. Jag gillar lite sötare rom och Andreas rom som är lite alkoholstarkare. Jag är lite extra nöjd med Röda stan som var en sort som vi släppte tidigare, säger Heidi Johansson.

– Jag skulle säga att alla är våra barn och att det är omöjligt att säga vem man tycker om mest, säger Andreas Pihl.

Och namnet då? Namnet står för initialerna i familjens förnamn: Heidi, Andreas, barnen Rebecka, Robin, Evelina och Lovisa.

– Robin och Rebecka är inte överens om vems R som kommer först i namnet på företaget, säger Heidi Johansson och skrattar.

Rom

Rom är en destillerad spritdryck som görs av jäst sockerrörssaft eller av melass från sockerrör. 

Rom är världens vanligaste sprittyp och härstammar i sin moderna form från Västindien.

Till skillnad från många andra sprittyper finns få lagar och klassificeringar som reglerar till exempel hur rommen ska produceras eller åldersbestämmas.

Man brukar säga att det finns fem olika typer av rom.

Det är ljus rom, smaksatt rom, lagrad rom, svart rom och gyllene rom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!